Регион

3000 пациенти остават без личен лекар в Харманли, ще им назначат служебни

Около 3000 пациенти остават без личен лекар в Харманли. Причината е, че две от деветте практики в града прекратяват дейност. Един медик е спрял работа от началото на ноември, а вторият ще спре да работи от началото на следващата година.

Голяма част от пациентите са се опитали да се запишат при някой от другите седем лични лекари, но са получили отказ. Джипитата са посочили, че имат много пациенти и трябва да назначават втори доктор ако надвишат бройката от 2 500.

Една от пациентките разказа, че от Здравната каса получила отговор „да се справят сами“ и да си изберат лекар в Хасково, Симеоновград или Любимец. Според нея причината личната й лекарка да спре работа са проблеми със Здравната каса. „Искаме си личния лекар, Здравната каса да ги остави да работят спокойно“, заяви жената.

Лекари
Ирина Колева

Директорът на РЗОК – Хасково Ирина Колева обясни, че никой няма да остане без медицинска помощ. Лекарите нямали право да отказват да записват пациенти, а ако има подобни сигнали към касата, медиците ще бъдат глобени. Въпреки всичко ако пациентите не успеят да си намерят ново джипи ще им бъде назначено служебно.

За улеснение на пациентите има типова бланка, в която да подадат информация, че не могат да си намерят личен лекар, която се подава в касата, може и в районния офис в Харманли, обясни Ирина Колева. След това заявлението се обработва от комисия, която съобразно възрастта, профила на заболяванията и местоживеенето предлага на Българския лекарски съюз проект за служебен избор на личен лекар. От началото на месеца имало около 100 такива обработени заявления.

15 851 са здравно-осигурените в Харманли, като на останалите седем лични лекари ще се падат средно по 2 265 пациенти. Общо джипитата в региона са 107. Няма желаещи да стават лични лекари, като от началото на годината в областта има само един такъв случай.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button