Любопитно

Освободиха нова група черни лешояди в Източните Родопи

Втората голяма група лешояди освободи в Източни Родопи екип на Българското дружество за защита на птиците и Фондация „По-диви Родопи.

Акцията е част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината. Очакванията са птиците да се присъединят към освободените през миналата година осем черни лешояда, които се установиха трайно в района на Източните Родопи и Сакар планина.

Първите дни са критични за неопитните птици, които трябва бързо да се научат да нощуват на безопасни места в околността и да се връщат да се хранят на площадката за подхранване докато укрепнат достатъчно, за да извършват по-дълги прелети и да търсят храна сами. Екипът на БДЗП е неотлъчно до тях през тези дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в безопасност.

ПтициСлед близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, 13-те черни лешояди, които пристигнаха oт Испания през юни, получиха своя шанс за нов живот в дивата природа на Родопите.

Преходът от живот на затворено към живот в дивата природа трябва да се извърши плавно и без излишен стрес за птиците. За тази цел пред волиерата се поставя храна, а вратите се отварят внимателно и се осигурява спокойствие в района. По този начин се дава възможност на лешоядите да напуснат волиерата когато се почувстват сигурни и спокойни.

Птици„Освобождаването протича по план, птиците са спокойни и се придържат в района на волиерта. Очакваме да се присъединят към освободените през миналата година. А голямата ни надеждата е, че догодина, ще имаме добри новини за първите опити за загнездване“, коментира Добромир Добрев от БДЗП.

През октомври експерти и доброволци маркираха и поставиха предаватели на редките птици, което дава възможност на екипа в реално време да проследява техните придвижвания и да следи състоянието им и да научи повече за живота им на свобода.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button