Хасково

Осъдиха „Напоителни системи“ за 40 000 лв. заради наводнена нива с пипер след авария

„Напоителни системи“ трябва да платят на „Румитранс-06“ ЕООД 40 000 лв. като обезщетение за погинала земеделска продукция – червена чушка, край хасковското село Конуш, става ясно от решение на Хасковския окръжен съд.

Случаят е от 26 август миналата година, а причината е авария на тръбопровод на „Напоителни системи“.

Земеделският производител е обработвал край селото 85 декара с червена чушка и сутринта при обход заварил насажденията си наводнени от преминаваща наблизо тръба за напояване. Веднага е подаден сигнал до кмета на Конуш и Община Хасково.

Според земеделеца е засегната и повредена продукцията на около 60% от площта. Изцяло са унищожени 16 декара, а други 21 декара продукция е некачествена. Настоява за осъждане на „Напоителни системи“ да заплатят 40 000 лв., като частичен иск от цялата сума от 130 000 лв.

От „Напоителни системи“ оспорват иска, като посочват, че аварията е станала през нощта и след получаването на сигнала в 7 часа сутринта е спрян главния кран на тръбата.

Според съда обаче от „Напоителни системи“ са длъжни да полагат грижа за водопровода и да не допускат подобен род повреди. Освен 40 000 лв. с лихвите, от дружеството трябва да платят на земеделеца и 3596 лв. разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button