Регион

Вандали ломят в Защитена местност Злато поле

ВандалщинатаНад 350 фиданки и резници, разбити кошчета и откраднати дъски от кулите за наблюдение, „завари“ екип на проекта на община Димитровград и Зелени Балкани, по време на посещението си в Защитена местност Злато поле, алармираха от администрацията.

Картината допълват констатираните опити за лов в защитената местност, риболов в забранените участъци, разсечена с брадва информационна табела и паленето на стърнища, което едва не подпалило Защитената местност през 2011г., допълват от администрацията.

Така, на територията на защитената местност тази пролет действат два отбора – единият е на екипа на проекта, а другият – на вадналите, констатират от община Димитровград и доброволците  на Зелени Балкани. 

ВандалщинатаЗа откритите нарушения на територията на защитената местност е съставен констативен протокол. За вандалщината ще бъде уведомена и полицията, за да се направи разследване по случая и да се установи нарушителят.

От община Димитровград припомнят, че през последните две години на територията на защитената местност „Злато поле“ бяха засадени стотици дръвчета и резници.

Това стана възможно благодарение на проекта на община Димитровград „Възстановяване, опазване и устойчиво управление на ЗМ „Злато поле“. 

ВандалщинатаВ дейностите участваха доброволци на Зелени Балкани, еколози от програмата по заетост. Специална доброволческа акция на територията на защитената местност бяха организирали и над 30 служители на екипа на строителния надзор на ЖП линия Пловдив – Свиленград, които сами осигуриха средствата за нея.

Над 70 доброволци са участвали до момента в дейности за почистване, засаждане на дръвчета, поставяне на гнездилки и хранилки, засаждане на блатни кокичета и водни лилии на защитената местност.

Освен огромния труд и ентусиазъм на доброволците, в ЗМ „Злато поле“ са инвестирани и над 500 хиляди лева, по линия на проекта  за изграждането на водоснабдителен канал, залесявания, консервационни дейности, ремонт на сграда за посетителски център.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button