Хасково

Най-много роми в Симеоновград, били на ръба на оцеляването

Роми, илюстрацияПредставители на държавни институции, общини, неправителствени организации и роми участваха в заседанието на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси. Ден след Международния ден на ромите, областният управител Ирена Узунова припомни, че през декември миналата година правителството прие Национална стратегия за интегриране на ромите.

В Хасковска област ромското население е с най-голям относителен дял в община Симеоновград. Там, а и на други места в региона, голяма част от тях са на ръба на оцеляването. Безработицата сред етноса е голяма. Сред по-младите обаче не липсва интерес към обучения чрез бюрата по труда, както и идеи за разработване на собствени бизнес-планове.

В Димитровград и Свиленград роми са назначени за медиатори, които да улесняват хората при търсене на работни места. В близко време такъв медиатор ще има и в Хасково. Отскоро ромски семейства изявяват желание да стават приемни родители. 10-годишна традиция в работа с ромите вече има хасковската Фондация „Толерантност и взаимопомощ“, която със съдействието на РЗИ изпълнява в почти всички общини на областта програми за здравна просвета и превенция на различни заболявания.

Общини, читалища, неправителствени организации уреждат конкурси, фестивали, екскурзии за ромски деца.
Според ромски активисти обаче все още липсват инициативи, които практически да променят живота на ромите към по-добро, няма реални възможности за реализация на образованите представители на етноса. Гладът на ромите е голям и не им е до празник, обобщи Зарко Чанков, един от основателите и активни деятели на Обединения ромски съюз.
Гост на заседанието бе Васил Чапразов, главен редактор на Агенция „Дром Дромендар“. Той направи презентация на тема – „Приносът на ромите в културната история на България“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Hah
Hah
09.04.2012 18:51 18:51

To nqma rabota za bulgarite ,na ciganite tursqt

dido
dido
09.04.2012 21:21 21:21

„Приносът на ромите в културната история на България“-нещо не мога да се сетя какъв е приносът,някой може ли да ми подскаже.

Back to top button