Любопитно

Изрисуваха водни кончета и тритони върху чешма в Орешник

Водни кончета, тритони, водна мента и тръстики оживяват върху старата Гробищна чешма на тополовградското село Орешник.

Идеята за стенописа е на Камен Бакърджиев – ландшафтен архитект по образование, художник по талант, производител на цветя по занимание – един от малкото млади хора, избрали да се завърнат в родното си село и да работят за съживяването му.

През изминалата година Бакърджиев беше в основата на много положителни промени, свързани с облагородяването на селото. Той координира два проекта на Българска фондация Биоразнообразие, насочени към водата – един изчезващ ресурс и начините за нейното съхраняване и устойчиво използване.

През май месец в Орешник се проведе доброволчески лагер, по време на който хора от цялата страна поставиха поливни системи в градините на 3 домакинства.

Благодарение на съвместните усилия на БФБ и община Тополовград пък бяха реновирани Върбовата и Гробищната чешми. Около тях бяха поставени пейки и беседка, което отново ги превърна в привлекателно място за отдих сред природата.

ЧешмаПри една от разходките си до Гробищната чешма след ремонта, Камен решава, че направеното не е достатъчно. „Доволен съм от ремонта на чешмите – водата се върна, с нея и типичните видове, а и хората започнаха да ги посещават по-често, направихме и пикник за дните на Зеления пояс край една от тях. Но исках още, исках да ги превърнем наистина в притегателно място, както за местните хора, така и за туристите“, казва той.

Тогава се е сетил за проект на БФБ, който включва създаването на стенопис в Бургас, който да насочи вниманието на минувачите по един булевард към важен вид за района – пеликана. Свързал се с художниците, които работили по него и започнали заедно да мислят как да направят нещо подобно в Орешник.

Стрийт артистите веднага приели предизвикателството. „Не ни се беше случвало да работим извън населено място и това беше наистина вълнуващо“, споделя Николай Димитров от SuperGTeam. Всъщност идеята е толкова различна, че работата по нея започва почти веднага след първоначалния разговор. От Българска фондация Биоразнообразие избират типичните видове, които да бъдат представени върху чешмата – тритони, жаби, водни кончета и водна растителност. След това започва търсенето на подходящите цветове и оформление.

„Трябва да има винаги синтез между средата, която се рисува, цветовете, композицията. Единият вариант е проектът да е в тотален контраст със средата, вторият е да има някаква хармония – избрахме втория“, заявява Димитров.

ЧешмаИ така чешмата грейва в жълти, сини и зелени тонове. А слуховете за акцията бързо се разнасят из селото. И ако в първия ден, единствената публика на художниците са местните козички, в следващите 6 дни се срещат с голяма част от местните жители.

„Много хора ни споделиха, че отдавна не са слизали до чешмата и това се оказа чудесен повод да го направят. А един от тях разпозна тритона, който рисувахме и ни разказа как като дете често си е играел край чешмата с приятели и тогава са виждали много тритони“, посочва организаторът на инициативата.

Бакърджиев признава, че една от идеите зад стенописа е да събуди любопитството на посетителите на мястото към богатото биоразнообразие, което зависи от поддържането на такива чешми и влажни зони.

Той споделя, че предстои реставрация на инфраструктурата на още една чешма – Горчивата. Съвсем скоро – на 4 декември, в читалището на Орешник ще се проведе среща с местни хора, на която организаторите ще разкажат за възстановените вече чешми и влажни зони и ще споделят за етнографското проучване, което подготвят.

В началото на февруари следващата година пък са планирали друга среща, по време на която ще представят наръчник за изграждане на капкови системи за напояване, който да улесни градинарите за следващия сезон.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button