Регион

Харманли е домакин на научно-приложна конференция за изучаването на български език

В Харманли се проведе първата международна научно-приложна конференция под надслов „Контакт на езици и култури. Българският език в контекста на мигрантската криза и адаптацията на бежанци“.

Това съобщават от Асоциацията на преподавателите по български език като чужд, които са организатори заедно с катедрата „Български език като чужд“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Научните сесии се проведоха в ОУ „Иван Вазов“ по покана и със сътрудничеството на ръководството на училището. Изборът на града не е случаен с оглед на това, че в града е разположен Регистрационно-приемателен център.

Изучаването на български език от чужденци не може да се разглежда извън общата картина на обучението по български език за гражданите на страната ни. А тя показва, че близо половината от завършващите средно образование у нас са функционално или базово неграмотни, въпреки декларираната на всички равнища загриженост и ангажимент към образованието по роден език. Проблемът е особено болезнен за младите български граждани, чийто семеен език не е български, твърдят специалистите.

Инерцията и липсата на смелост и последователност в образователните политики на практика лишават тези деца от възможност за образование, квалификация и успешна реализация в обществото. Не е особено по-добра картината с езиковата компетентност и на учениците, за които българският език е роден. За съжаление опитите на професионалисти и ангажирани с темата граждани да предложат адекватни подходи към обучението по български език се изопачават и употребяват за лични и политически цели.

На този фон преподаването на български език и култура на чужденци, временно или постоянно живеещи в страната ни, заслужава внимание и грижа, защото то може да даде тласък за модернизирането и поставянето на обучението по роден и национален език на практическа основа. От друга страна едва ли можем да очакваме, че чужденците, които пребивават в страната ни, ще уважават законите и порядките в обществото ни и ще се приспособят успешно, ако останат затворени в своя език и общности без да разбират и говорят езика на държавата ни – българския, е мнението на организаторите.

Докладите от конференцията ще бъдат публикувани в специализирано списание в областта на хуманитаристиката за българистични изследвания.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button