Хасково

Пътешественик и шампион по тенис сред тазгодишните дебютанти в „Южна пролет“

Южна пролетПътешественик, бивш шампион по тенис, радиоводещ, сценарист в телевизионно предаване, режисьор на пулт в сериали са сред 40-те участници в 40-тото издание на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, съобщиха от община Хасково. 

Литературните дни ще се проведат в Хасково на 18, 19 и 20 април. В жанр поезия тази година участват 18 книги, в проза – 14, в жанр киносценарий има 7 участници.

В жанр литературна критика и литературна история тази година няма участници. Дебютантите от Хасково са двама – Петя Янчева и Кристина Овчарова. Най-малката участничка е 16-годишната Галена Стоянова от Русе, която се представя с роман от 200 страници.

Южна пролетПроф. Боян Биолчев ще е председател на журито, което ще оценява дебютантите. Негови членове са проф. Валери Стефанов, кинорежисьорът и продуцент Иван Павлов, литературният критик Ани Бурова и хасковската поетеса Ели Видева.

На наградените община Хасково ще присъди звание „лауреат“, бронзова статуетка „Пегас“ и финансова награда в размер на 1000 лв. в четирите жанра.

Ще бъде присъдена и наградата „Алексанър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата и изкуството, като председател на журито за този приз ще е секретарят на община Хасково Атанас Димитров. 

Южна пролетСред събитията в трите литературни дни са изложба „Четири десетилия „Южна пролет“, изложба „Музиката е изкуство – изкуството е музика“, премиера на романа „Да“ от Николай Табаков, авторска среща с публиката с Елена и Кръстю Лафазанови, прожекция на филма „Топло“. 

Огънят на литературните дни „Южна пролет“ ще запали носителят на „Пегас“ за 2007г. Сибила Алексова. 21 български издателства ще се включат тази година в традиционния Базар на книгата „Южна пролет“, уточниха от община Хасково и посочиха като сравнение 2006 г., когато е участвало само едно издателство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button