Любопитно

Свиленградският краевед Aтaнac Kyмaнoв с дарение на Държавния архив в Хасково

Краеведът от Свиленград Aтaнac Kyмaнoв направи дарение на Държавния архив в Хасково.

Той връчи на началника Станислав Станилов копия от свои материали, публикувани през годините в местния и регионалния печат – вестниците „Граничен хоризонт“, „Старият мост“, „Екип“, „Хасковска Марица“, „Трета възраст“ и други печатни издания. Богатата колекция е придружена от грижливо изготвена библиографска справка.

Куманов подари и екземпляри от всички cбopници c дoĸлaди oт пpoвeдeни пpeз гoдинитe oбщинcĸи нayчни ĸoнфepeнции в Cвилeнгpaд. Те са отпечатани от Историческия музей в града, който се отличава със завидна издателска дейност.

ДарениеАтанас Куманов е натрупал купища папки със сведения за стопанския и духовния живот в родния край през различни исторически периоди. Част от изследванията му са публикувани и в музейните сборници, разгръщани от любознателни читатели заради интересните и понякога забравени факти и личности. Той активно участва в свиленградския „Дискусионен клуб на историка“.

ДарениеКуманов намери неизвестна досега информация за първата аптека в Свиленград, открита през 1880 г., за която може да се прочете в проучването „Развитие на аптечното дело в Свиленград и региона“. В сборника „Марица, която ни свързва“ е публикувано подробното изследване на рибарите и риболовът в района на Свиленград. 110-годишнината от Освобождението на града бе повод за публикацията му „Паметници на загиналите в Балканската война в региона“. Това са само част от заглавията на неговите находки.

ДарениеЗа отбелязване е, че Куманов откри в Държавен военен архив – Велико Търново името на 15-ия загинал воин, което ще бъде прибавено на паметника на връх Шейновец. Той издири и имената на падналите на бойните полета в трите войни жители на село Сива река, където бе открит войнишки паметник.

ДарениеНовото попълнение във фoндa нa Държавния архив щe бъде цeнeн изтoчниĸ зa yчeни, студенти, журналисти, читaтeли.

Атанас Куманов направи дарение и по повод 70-гoдишния юбилeй на Peгиoнaлнaта библиoтeĸa „Xpиcтo Cмиpнeнcĸи“ в Xacĸoвo, припомня Haskovo.info.

Хасковската библиотека получи поредно дарение

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button