Любопитно

„Тъпанъ“ – нов спектакъл на хасковския Театър „Дани и Деси“

С нова премиера Театър „Дани и Деси“ зарадва многобройната си публика. Малките и големи зрители аплодираха първата част на постановката „Тъпанъ“.

Спектакълът по своята същност е образователен, като запознава публиката с автентични български обичаи и носии. Не случайно сме го нарекли „Тъпанъ“ – за да се чува, вижда и остава запомняща се завинаги срещата с автентичния български фолклор, казва Таня Евтимова, сценарист и режисьор.

В оригиналния сценарий са намерили място едни от най-красивите български обичаи – „Лазарица – Цветница“ , „Нестинари“, „Родопска сватба“, „Шопско хоро“. Спектакълът ще бъде обогатен в бъдеще време с още една част, наречена „Мистика“, акцент в която ще бъде и обичаят „Кукери“.

Спектакълът впечатлява с изработените декори и театрални кукли – марионетки, дело на инж. Атанас Евтимов. Сложността на куклите е голяма с оглед на работата им на сцена по четири – вързани в анимация заедно, водени от една ръка. Изключителната изработка на детайлите по оригиналните български носии и автентичните материали, използвани за костюмите на куклите, е заслуга на Таня Евтимова, Светла Кръстева, Соня Стойчева, които са заложили на естетиката и красотата, вплетени в шевиците.

Съвременната музика, звучаща заедно с автентичен фолклор, дава усещането за иновативното представяне и прераждане на българския фолклор в невероятни нови ритми.

Създаването на спектакъла „Тъпанъ“ е подкрепен от Министерството на културата по Програма за подкрепа на творчески проекти в областта на сценичните изкуства. Той не се нуждае от превод, и освен у нас, може да достига до публики в други страни, и така да предизвиква възхищение от българските обичаи, музика и народни традиции.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button