Коментари и анализи

Седмичници – 02.10.2006

Седмичници 

 

 

Понеделникът дойде с трима бегълци. Ама истински – бягали от държавата си и с трена – хоп в Българско довтасали. А полицаите си нямали друга работа, а хукнали да гонят колата, с която се движили. Ама те хората с колата не били кабаятлии. На стоп били качили бегълците. Като ги хванаха, ги вардеха в хирургията.

Пак в понеделник разбрахме и, че едно от хасковските школа смъкнало 400 000 евра по проект. Вие идея имате ли туй колко пари са? Щели да ги ползват за шевни машини, компютри и тук-там ремонт по сградите, че и за 6 нови кабинета щели да артисат. Айде шевните машини – ок. Такава им е специалността – да се учат. И без това шивачки се търсят редовно от Бюрото по труда. Ама как компютри – нали правителството дава за компютри. Да речем обаче, че и там може малко да се помогне с еврата. Ремонтът е хубаво нещо, когато се прави качествено. Новите кабинети дали не влизат в сумата за ремонта? Дали на хората им е ясно как се харчи близо 1 милион лева? Май ще трябва по позлатени подове да ходат учениците. Дали не можеше в проекта да залегне и малко квалификация на даскалите. Хасковлии считат, че некадърността им е една от основните причини за лошото състояние на образованието ни. Да не стане накрая така, че ще имаме дворци за училища, а учениците ще излизат от тях готови само за алъш-вериша, и то само ако поне до четвърти клас успеят да изучат математиката.

Вторник стресна служителите на Общински приходи. Забравено куфарче вдигна на крак специализираните звена и евакуираха сградата. Представяте ли си преди година-две каква би била реакцията? Никаква. Дали някоя леля не е решила, че не е нужно да се работи цял ден и може с евакуацията да изнесе и някой-друг работен час извън местоработата си?

Почти подобна можеше да се окаче ситуацията в съда в четвъртък. Там пък войнишка чанта изправи на нокти полицаите. Оказа се, че само отцепването на района е достатъчно. Чантата беше отнесена надалеч и работата в съда продължи спокойно.

Сряда довя новината, че наливната минерална вода в града все още е опасна. Изследванията на РИОСВ показали отклонения за пореден път. Ако ставаше въпрос за невключен бойлер в някое кафене с две маси можеше да наложат глоба, че и по-големи санкции, ама ако някой трови поголомно града с негодна живителна течност, ще продължи да си работи.

Пак в третия ден от седмицата гербовият представител в Хасково, бившият шеф на РДВР-то каза, че България не е готова за Европата. Ама дай да вземем да се сетим. Кой беше в управлението по високите етажи. Не бяха ли това тези, дето сега се пишат спасители с марка „Герб”? Я да се замислят кой ни докара до това положение и дали нямат накаква заслуга. И казва още полицаят, че минал бил моментът за нанасяне на удар срещу организираната престъпност. А кой беше началник на полицията до скоро?

В петък стана ясно, че половин месец след началото на учебната година училищата нямат сключени договори за топло мляко. Ама давали, оправдаха се от Социалните. А пък как ще се плати на тези дето го доставят не е ясно. Май няма да се плати. Айде после да се натискат фирмите и кифли да носят. Не били дадени още и помощите за първокласниците. А те не са ли, за да се улесни ходенето на детето на училище? Как да ходи като не сте му дали маратонките още?

От Испекцията по труда изреваха, че фирмите нямали навика да следят измененията в законите и затова правели много нарушения. Вместо да ходите да глобявате, спретнете разяснителни кампании, бе господа и госпожи инспектори. Как бай Пенчо, дето става в три сутринта да прави баници примерно, да има пари за читави счетоводители и адвокати, та да му кажат, че трябва служба по трудова медицина да му диша във врата. Ами вземете се разходете до баничарницата и му кажете на човека да меси повече баници, че да изкара и за тая екстра малко стотинки. Да вземе да се сепне, пък след месец вижте пак и ако не го е направил – праснете му една глоба. Само от глоби да не спре да пече баници, че гладни ще си останем.

В събота започна сезонът за лов на глигани. Футболният ни клуб се захвана най-накрая да побеждава и отбеляза първа победа на Ямача от новото първенство. А дали не се стреснаха от слуха (който се оказа неверен), че местните фирми предпочитат да спосорират други отбори.

Първият ден на новия месец ни зарадва с нови цени на тока и спиране на возилата със стари табели. Нищо, свикнали сме на всичко. Тези са ни най-малките проблеми.

През седмицата в Хасково имаше Джаз фест.

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button