Любопитно

Средства за паметник на д-р Петър Берон събират в Тополовград

Коледен базар ще събира средства за изработване и поставяне на паметник на д-р Петър Берон в двора на училището, което носи името на автора на „Рибния буквар“ в Тополовград.

На 8, 15 и 22 декември от 10 ч в СУ „Д-р Петър Берон“ ще бъдат предлагани за разпродажба ръчни изделия, кулинарни специалитети.

В училището се обучават ученици от V клас до XII клас. То е наследник на гимназия „Д-р Петър Берон“, открита през 1945 г. с указ за откриване на гимназии в различни селища от страната. Родолюбиви и жадни за знания тополовградчани сформират инициативен комитет начело с тогавашния кмет Мирчо Мирчев и събират средства.

Пръв директор става Грозьо Петков от село Орешник, завършил славянска филология в Софийския университет. Той е и кръстник на училището. Така големият учен-енциклопедист, педагог, философ става патрон на новооткритата гимназия.

Днес в СУ „Д-р Петър Берон“ учат 408 ученици в 18 паралелки редовно обучение, 3 от които профилирани и 4 професионални.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button