Хасково

518 се тестваха за СПИН, 316 се боцнаха срещу хепатит

Ваксинирането518 са анонимно изследвалите се за СПИН в кабинета към Регионалната здравна инспекция от началото на годината досега, съобщи д-р Мария Георгиева.

Основно тествалите се са направили това по време на работа на терен на кабинета. Няма случаи на открити ХИВ-позитивни до този момент.

През цялата минала година изследвалите се са 2200. Най-често това са младежи до 19 години, следва възрастовата група на хората от 30 до 39 години. 60% от всички преминали през КАБКИС са жени.

От РЗИ съобщиха още, че 316 са ваксинираните срещу хепатит А деца от 2 до 18 години в с. Бисер и в Свиленград от началото на извънредната имунизация. 193 са ваксинираните в Свиленград, 123 – в с. Бисер. Така до този момент са обхванати 90% от подлежащите, осигурени са и двете необходими дози на ваксината.

Спад се отчита при заболеваемостта от вирусен хепатит А през март в региона. При 20 случая през февруари, през март болните са 16. От дирекция „Надзор на заразните болести“ отчитат и спад и при случаите на въздушно-капкови инфекции, на варицела и скарлатина. Увеличение има при регистрираните случаи на чревни заболявания – 27 са заболелите от ентероколит през месец март, 6 деца са с колиентерит.

Регистрирани са и 2 случая на коклюш, те са при неимунизирани срещу болестта деца. Въпреки че това е заболяване, срещу което на децата се поставя задължителна ваксина, периодично има поява на такива случаи, обясни д-р Георгиева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button