Любопитно

Почетен гражданин на Димитровград с нова книга

„Размисли“ е заглавието на новата книгата на акад. Васил Сгурев, почетен гражданин на Димитровград.

Премиерата е на 5 декември в сградата на Българската академия на науките. Първата част от книгата представлява задълбочено есе върху дейността на персийския енциклопедист, математик, поет, философ, лекар и астроном Омар Хайям като човек на точните науки и приноса му за развитието им.

Втората част представя четиристишия на акад. Сгурев за съвременността, така както авторът на настоящата книга я вижда. Те трябва да се схващат като част от цялостното му творческо дело в науката, в неговия житейски път, в активното му участие в академичния и обществения живот. Те допълват образа му на многостранна личност, в която доминира философското осмисляне на изминатия житейски път, пише акад. Минчо Хаджийски.

Книгата е отпечатана от Издателство „Захарий Стоянов“ като част от поредицата „Съвременна българска поезия“. Уводните слова са написани от проф. Иван Гранитски и проф. Иван Маразов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button