Регион

Земеделци си мият пръскачките във възстановените чешми край Орешник

Земеделски стопани са започнали да си мият пръскачките на градини и лозя във възстановените чешми край тополовградаското село Орешник, алармира на среща в Тополовград екологът Силвия Дюлгерова.

Специалистите предупреждават, че хербицидите и инсектицидите от пръскачките могат да унищожат новозародилия се живот във и край водата.

Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие представи работата по ремонтираните чешми и възстановената микровлажна зона край село Орешник и как това се отразява на местната дива природа.

СрещаВодни костенурки, тритони, насекоми са се завърнали почти веднага щом водата е започнала да тече отново. Местните стада кози и овце отиват на водопой при пълните корита на чешмите.

След поставянето на пейки и беседка, чешмите отново започват да привличат местните хора и дори стават част от маршрутите на туристите, посещаващи региона.

От Българска фондация Биоразнообразие и Община Тополовград работят по възстановяването на чешмите, като част от инициативата „Микровлажните зони – източник на живот за дивата природа и хората“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Станчо Станчев
Станчо Станчев
18.12.2023 10:15 10:15

Защо първо не видете
да ли има вода на чошмата корита та съ празни и после пишете

Back to top button