Хасково

Георги Пеев стана първият с две трансплантации, изкачил най-високия връх на Африка

Хасковлията Георги Пеев стана първият с трансплантирани сърце и бъбрек, който изкачи най-високия връх в Африка – Ухуру в планината Килиманджаро.

Връх Ухуру е висок 5895 метра и се намира в Танзания. Пеев стъпи на най-високата точка на Черния континент в 6:36 часа тази сутрин с още трима българи. Всички се чувстват добре, като експедицията продължава със слизане.

„Благодаря на Деси и Дидо, че ни подкрепиха на върха в борбата за популяризиране на донорството, за да има повече трансплантации в България. Изкачването на Ухуру беше удивително приключение, за което специално благодаря на Иван Масларов от Велинград“, написа във Фейсбук световният шампион по плуване от първенството за трансплантирани в Пърт, Австралия.

Връх„Има смисъл от донорството. Има смисъл от подкрепата към българските лекари. Дано поне на едно семейство, спасило животи, дарявайки органите на свой близък, съм дал чувство на гордост“, казва още хасковлията.

Георги Пеев разказа пред Haskovo.info, че от първия лагер до върха са над 40 километра. Към 11 часа българско време групата е отново в базовия лагер, от който е започнала атаката на върха в полунощ.

„В момента сме на 4700 метра. Сега имаме час почивка и после слизаме на 3100 метра. Чакат ни два дни слизане. Прибираме се в България в неделя следобед“, каза още Пеев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
07.12.2023 16:41 16:41

Супер! Поздравления за Георги и целия екип! :)

Back to top button