Хасково

12 акта за месец от екоинспекцията в Хасково

122 проверки на дейността на 108 обекта са извършили през ноември от РИОСВ – Хасково.

Инспекциите са извършени на територията на областите Хасково и Кърджали. Дадени са 25 предписания, съставени са 12 акта за установяване на административни нарушения. Издадени са 3 наказателни постановления, сключени са две споразумение по Закона за опазване на околната среда и две по Закона за водите.

Извършена е извънредна проверка на циментовия завод в Димитровград във връзка с дадено предписание за оросяване на пътя, водещ от кариерата към главен път Е 85. Установено е, че е започнало оросяване на маршрута, по който се движат камионите от кариерата и предписанието се изпълнява.

През ноември служителите от направление „Чистота на атмосферния въздух“ са посетили 3 пъти ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград. Не е констатирано изпускане на неорганизирани емисии, а еднократно поради възникнал технически проблем за около 20 минути в атмосферата е изпуснато голямо количество пара, допълват от екоинспекцията.

След подадени сигнали за замърсяване са проверени ферма за отглеждане на биволи в село Сусам, община Минерални бани, ракиен казан в Ивайловград и бензиностанция в Димитровград. Дадени са две предписания за спазване на екологичното законодателство.

Експертите от направление „Биологично разнообразие“ са извършили 39 проверки, като плановите са свързани с установяване на нарушения в режима на опазването и стопанисването на защитени територии, стопанисването на 25 вековни дървета. Извънредните проверки са във връзка с дадени предписания за стопанисването на поддържаните резервати през пожароопасния сезон, за почистване на изгорели при пожар площи в ЗМ „Гюмюрджински снежник“, по предложения за обявяване на 30 вековни дървета. Съставени са 9 акта за установяване на административни нарушения за установени разоравания на пасища в нарушение на забрани относно защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000.

През ноември са отстранени замърсяванията в 46 терена. Извършени са планови проверки по изпълнение на условията в комплексно разрешително на „Неохим“ в Димитровград, Регионален център за третиране на неопасни отпадъци край село Гарваново, на който е дадено предписание за спазване на екологичното законодателство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button