Хасково

Запалиха огъня на 40-титe дни „Южна пролет“

Южна пролет40-тото издание на Литературните дни „Южна пролет“ бе официално открито тази вечер. „Южна пролет е традиция и вече история. Дано сме живи и здрави, за да продължим да градим тази история“, каза в словото си кметът на Хасково Георги Иванов.

Веднага след това носителят на „Пегас“ за 2007 г. Сибила Алексова запали огъня на литературните дни, а хор „Родна песен“ изпя химна на „Южна пролет“. Празникът на словото продължи с творческа вечер на писателя, драматурга и сценариста Христо Бойчев в ДКТ „Иван Димов“.

Южна пролетУчастниците в националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ се състезават в жанровете поезия, проза и киносценарий. Дебютантите от Хасково са двама – Петя Янчева и Кристина Овчарова. Най-малката участничка е 16-годишната Галена Стоянова от Русе, която се представя с роман от 200 страници. 

Проф. Боян Биолчев ще е председател на журито, което ще оценява дебютантите. Негови членове са проф. Валери Стефанов, кинорежисьорът и продуцент Иван Павлов, литературният критик Ани Бурова и хасковската поетеса Ели Видева.
На наградените община Хасково ще присъди звание „лауреат“, бронзова статуетка „Пегас“ и финансова награда в размер на 1000 лв. в четирите жанра. 

Южна пролетЩе бъде присъдена и наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата и изкуството, като председател на журито за този приз ще е секретарят на община Хасково Атанас Димитров. 

Час преди официалния старт на „Южна пролет“в галерия „Форум“ 25-годишната хасковлийка Жени Господинова подреди изложбата си от 20 плаката. Жени е завършила ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Плакат и графичен дизайн“. Това е първата подобна изложба в Хасково, а темата е рок – любимият стил музика на на Жени.

Първият ден от „Южна пролет“ ще завърши с лауреатска вечер на Сибила Алексова в КДК.

Южна пролет Южна пролет
Южна пролет Южна пролет

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button