Спорт

Божидар Саръбоюков с отличие от Спортните Икари

Божидар Саръбоюков (скок дължина и троен скок) спечели отличието „Млад и талантлив спортист“ на тазгодишното издание на „Спортен Икар“.

Атлетът от „Хеброс“ (Харманли), който навърши 19 години на 6 август, направи много силен сезон като при юношите, така и при мъжете. Още през зимния сезон 203-сантиметровият Саръбоюков доведе националния рекорд на скок дължина за юноши под 20 години до 7.97 и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул. Постижението му бе само на сантиметър от европейския рекорд за юноши в зала, припомнят от bgathletic.com.

През лятото Божидар направи рекордна серия на скок дължина на европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Йерусалим (Израел) – българският талант подобри два пъти националния рекорд на скок дължина с 8.18 и 8.22 и направи още три опита над осем метра. Остана само на 1 сантиметър от европейската титла на скок дължина при юношите, но получи квота от Световната атлетика за планетарното първенство за мъже и жени. На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен медал в Йерусалим с личен рекорд 16.25 и се качи на почетната стълбичка заедно с още един българин Лъчезар Вълчев, който остана трети с 16.16.

През тази година Саръбоюков записа и трето място за България на европейското отборно първенство втора лига, както и впечатляваща статистика от 10 състезания на скок дължина над 7.80.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button