Регион

Заснеха рядката птица стрепет в Стамболовско

Екземпляр от вида стрепет, който се счита за изчезнал като гнездящ в България, е регистриран на 9 декември в пасище, попадащо на територията на община Стамболово, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Птицата е открита и фотографирана от ветеринарния лекар Георги Георгиев, който е член на БДЗП и любител орнитолог. Мястото е посетено повторно от екип на дружеството и „По-диви Родопи“ и присъствието й в района е документирано отново.

Стрепетът, известен още като малка дропла, е гнездил в района на Хасково преди повече от 100 години. Последните му гнездовища в страната са просъществували вероятно в Северна България до около 50-те години на миналия век. Сега отделни екземпляри се наблюдават изключително рядко, основно през зимните месеци. Произходът им е неизвестен, но се предполага, че са от популацията в Украйна.

Бихме искали да обърнем внимание на ловците, че кацнал стрептът може да се сбърка от неопитен наблюдател с женски фазан. В полет се различава лесно по бялата долна част на крилата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button