Любопитно

Д-р Драгомир Мирчев посреща Коледа с две нови книги

„Будители от всички страни, събудете се!“, възкликва в новата си книга „Рециклирани мисли“ д-р Драгомир Мирчев.

В предговора акад. Марин Кадиев го нарича интегрален творец: писател, композитор, художник, фотограф. В сборника познати и цитирани в ежедневието народни мъдрости и мисли звучат по новому, обагрени от самобитното и импровизаторско перо на автора. Кратки истини като „Никой не е по-голям от хляба на Шефа“, „Всяка мърша си има стадо“, „България не иска молитва, а мотика“ карат читателя да преосмисля света около себе си и истинските ценности на динамичното ни време.

Категорично звучат „Хей Балкан ти роден наш/ в теб всеки иска да е баш“ и други умозаключения като „Глобалното затопляне охлади човешките взаимоотношения“.

Книги„Афоризми в рими“ са поднесени в другия новоизлязъл сборник. Кратките творения лаконично описват пороци на личността и социално-обществени недъзи. Тук всеки читател може да намери себе си, казва отново акад. Марин Кадиев. Въпреки, че „Съдбата неизменно тика/ сатирика към дръвника“, д-р Мирчев е неотклонен в поставянето на диагнози на нравствените несъвършенства: „Не си човек в съвременния век/ ако си нямаш горе свой човек“, „Докопал от общата баница/ сладко си хапва зад граница. „Бог България да пази/ главно от самите нази“, е днешната молитва на д-р Мирчев.

КнигиСатиричното му перо е познато отдавна не само в Хасково. Стотици читатели са прелиствали неговото „Вълшебно лекарство“ – сатирична мозайка, претърпяла две издания. Вкусвали са от „сатиричния миш-маш“ със заглавие „Под чучура“. Размисли събудиха и неговите „Сентенции с претенции“ (2021) и „Неопитомени мисли“ (2022).

На 14 декември в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково Клубът на дейците на културата организира представяне на двете нови книги на д-р Мирчев, когото и извън страната знаят като творец с разностранни интереси. Творческата вечер е по програма „Културни инициативи“ на Община Хасково и е част от предпразничния афиш за Коледа и идващата Нова година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button