Любопитно

Издигнаха голямата сурвачка, наградиха деца от школата по етнография

За 15-та година пред хасковския Младежки център беше издигната голямата сурвачка, която сега е висока 8.20 метра.

Изработена е традиционно от школата по етнография, история и народно приложно изкуство с ръководител Нели Арнаудова. В подготовката се включиха още ученици от ПГТ „Александър Паскалев“ и училище „Христо Ботев“ от село Войводово.

Изработването на сурвачката е отнело около две седмици. Поставени са традиционните вълна, ошав, люти чушки, арпаджик, чемшир, дрян, ябълки, кравайчета и пуканки.

СурвачкаМеждувременно 10 деца и младежи от школата по етнография участваха в Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“, организиран от МОН и Националния дворец на децата. Десетокласникът Стилян Йорданов спечели второ място и национална стипендия за изявени деца за изработка на декоративно пано „Коледари“.

СурвачкаСедмокласникът Мирослав Иванов заслужи първото място за „Кукли коледари“. Александра Петкова от 6 клас също е класирана на първо място за своята „Кукерска маска“ в същия раздел, а на второто е шестокласничката Виктория Йовкова.

СурвачкаВиктория Кръстева от 8 клас е класирана на първо място за „Коледарска торбичка“, а Теодор Георгиев от 9 клас е на второ място за „Коледарски калпак“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button