Регион

Обсъждат преместването на Паметника на съветската армия в Димитровград

Покрай демонтажа на Паметника на съветската армия в столицата тези дни в Димитровград отново се повдигнаха въпросите за създаването на музей на социалистическото изкуство и за преместването на монумента тук.

В декларация общинските съветници от „Алтернатива на гражданите“ предложиха музеят на социалистическото изкуство и паметникът да бъдат преместени в Димитровград, като част от общ художествен и архитектурен ансамбъл, показващ произведенията на монументалното изкуство от епохата на социализма. Декларацията обаче не е внесена за разглеждане на предстоящата сесия на общинския съвет, защото не е била одобрена от останалите политически сили.

Председателят на комисията по култура скулпторът Гроздан Грозев каза, че паметникът трудно ще бъде преместен в града. „В началото на 90-те години вече беше свален монументът на Георги Димитров. Няма как да се превърнем в депо, което да съхранява още един такъв паметник“, посочи общинският съветник.

Димитровград иска музей на социалистическото изкуство. Самият град е на път да стане музей на открито, участва в проект за архитектура на тоталитарните строеве. Ако бъдат изчистени политическите противоречия, Паметникът на Съветската армия може да дойде, но на този етап няма да е лесно това да се случи, допълни скулпторът.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button