Любопитно

Юнашки тиган с 1000 порции вкусен боб на Коледната трапеза в Димитровград

Традиционният празничен кулинарен конкурс и изложения на ястия „Коледна трапеза“ се провежда по обяд на площад „България“ в Димитровград.

Читалища и гимназии представят ястия, характерни за Коледно-новогодишните празници, както и демонстрации на плетива и месене на хляб.

Тази година гостите ще похапнат и от вкусния боб, приготвен в Юнашкия тиган на Ангел Ангелов, който пред очите на присъстващите приготви 1000 порции от българското ястие.

Бобът се вари 3 – 4 часа. Съставките са пресен лук, пресни моркови, ябълковски боб, минерална вода, червен пипер, сух лук, сухи корени, други подправки и 10 литра олио. Ангелов и преди е гостувал в Димитровград, като е готвил кебап, боб и лютеница.

НаградиПо-късно от общината съобщиха, че са се включили 163 участници с 287 вида ястия, мезета и вина. Жури в състав инж. Татяна Къшева, Илиян Илиев и Ташко Миндев е оценило най-вкусните ястия в различните категории.

В категорията „Обредни пити и хлябове“ първото място отиде при възпитаниците на „Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ за тяхната „обредна пита“. Втора бе класирана питата на Деляна Динева от село Черногорово, а трето място взе Славка Генова от село Странско.

В раздел „Постни ястия“ първата награда грабна Господинка Делчева от село Воден с нейното ястие „лапад с булгур“. На второ място журито класира пълнените чушки с боб на Галина от Радиево, а третата награда е при Дорка Толева от село Скобелево и нейните постни сарми.

В раздел „Месни ястия“ на първо място беше отличен „бахур“ на Митко Желязков от НЧ „Марица 2008“ село Райново, второ място получи „свинско месо с праз лук“ на Славея Грозева от НЧ „Христо Ботев 1871“ в село Ябълково, а трети се класира гювечът с три вида меса на Невена Костадинова от Бодрово.

Изключително трудна беше и надпреварата в раздел „Сладки изкушения“. Там първото място грабна джинджифиловата къщичка на Гергана Георгиева от НЧ „Н. Й. Вапцаров“ в квартал „Черноконево“. Тя получи и поощрителна награда за собственото си вино с молдова. Второто място е при Мария от Черногорово за нейния „постен добуш“, а трети беше класиран ябълковият сладкиш на Бонка от село Ябълково. Поощрителни награди бяха дадени и за виното на Георги Георгиев от село Радиево, Ябълковската пуска представена от Славея Грозева от читалището в Ябълково и бабек и луканка, собствено производство на кмета на село Върбица Петър Касев.

Специално отличени бяха тутманикът на Павлина Касева от Върбица, коледната пита на Славка от Горски извор, домашно точената баница с ориз на Елена Тонева от Ябълково, баницата със спанак и сирене на Живка Йорданова от село Бряст, тиквениците на Минка Илева от Крум и Велина Ташева от Долно Белево, както и крема с боровинки на Лидия от Бряст и питата „Коледна елха“ на Жени Александрова от Добрич.

На площада присъстващите си купуваха и автентични сурвачки, изработени в конкурса на Исторически музей и детски и младежки център. Събраните от тях средства са в подкрепа на лечението на Марти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button