Регион

В Харманли почитат героя-летец Димитър Списаревски

Военният клуб в Харманли отбелязва 80-годишнината от героичната гибел на капитан Димитър Списаревски – български летец-изтребител, загинал при боен полет по време на бомбардировките над София през Втората световна война.

Изложено е подготвеното табло с репродукции на снимки и печатни материали за живота и подвига на героя, оставил паметна страница в българската и световната история на авиацията.

Димитър Списаревски загива едва 27-годишен на 20 декември 1943 г. при защитата на София от американските бомбардировки. Той успява да свали голям американски бомбардировач чрез въздушен таран и жертва себе си, за да забави настъплението на противника.

За изключителната си смелост и героизъм посмъртно е награден с военен орден „За храброст“, повишен в чин капитан (1944), а през 1992 г. – в чин полковник.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Славчо Тенев
Славчо Тенев
25.12.2023 22:36 22:36

Много малко се знае за този летец герой. Знаем само , че той не е „цепил басма“ на немските офицери с тяхното високомерно поведение. Веднъж в ресторанта е предизвикал сериозен скандал, за неуважението от германците при изпълнението на българския химн. Много жалко сега е поклоническото поведение на нашите политици,но не само на тях. Такава подлизурковщина има и сред нашата журналистика. Надпреварват се да парадират вярност към евроантлантизъм и хвалебствия към продажническата политика на дупетатите и правителството на „сглобката“.

Back to top button