Любопитно

Добри гости на Игнажден в Хасковска област

Полазници и коледари гостуваха на днешния Игнажден в институции в Хасковска област.

Коледари от ОУ „Св. Климент Охридски“ посетиха и зарадваха с коледни песни областния управител Гинка Райчева. Поводът е празникът, с който се слага началото на коледните празници.

Райчева посрещна радушно петокласниците. Децата изпяха традиционни за Игнажден фолклорни песни и дадоха питка за здраве на областния управител и екипа му.

ПразникГинка Райчева почерпи коледарчетата със сладки и бонбони. Подари им химикали, с които да пишат в училище и им пожела да получават високи оценки.

Усмихнатите гости посетиха РУО – Хасково и други държавни институции в Хасково. Те развълнуваха служителите с песни и пожелания за здраве и благоденствие.

ПразникКоледарчетата наричаха за здраве и в Община Хасково. Кметът Станислав Дечев благодари на коледарите за щедрите благопожелания и им пожела светли коледни празници и здрава, мирна и успешна Нова година.

На светлия празник първи в Съдебната палата влязоха децата от ДГ „Вихрогонче“ – село Малево.

ПразникМалките коледари отправиха поздрав и наричания за здраве към магистратите и съдебните служители на Окръжен съд – Хасково, Районен съд – Хасково, Окръжна прокуратура – Хасково и Районна прокуратура – Хасково. Децата с голям интерес се запознаха отблизо с магистратите и съдебните служители, като посетиха съдебната зала и деловодствата.

ПразникПредседателят на окръжния съд Миглена Тянкова и председателят на районния съд Пламен Георгиев, магистратите и съдебните служители зарадваха малките коледари с много подаръци, лакомства и пожелания все така да даряват топлота, доброта, усмивки и веселие.

Група полазници от читалището в село Крепост посетиха община Димитровград. Малките коледари подариха автентична сурвачка на кмета Иво Димов. Облечени в народни носии прекрачиха прага на градоначалника и му донесоха в дар ритуална питка. Сашо Калоянов и Дария Йосифова изпяха празнични песните „Стани Нине господине“ и „Бяла Коледа“, те пожелаха здраве и благополучие на кмета, неговите заместници, секретаря и председателя на общинския съвет.

ПразникОт своя страна Димов почерпи коледарчетата със сладки и бонбони, и им даде голяма паричка, за да се почерпят. Той каза, че е щастие за него да посрещне такива добри и усмихнати гости в кабинета си. Всички в общината бяха очаровани от песните и наричанията за здраве и благоденствие на малките таланти.

ПразникПолазниците бяха водени от кмета на Крепост Димитрия Русева и директора на ОУ „Христо Ботев“ Татяна Тодорова, с тях беше и новият секретар на читалището Михаил Михайлов. Фолклорната група посети и различните дирекции в общината, а Дияна Дончева беше една от най-щастливите и зарадвани от посещението на Игнажден. Тя подари ангелчета и елхички играчки на гостите си.

ПразникДнес Българската православна църква почита Свети Игнатий Богоносец. Според поверието на Игнажден се поставя началото на новата година. В народния календар характерен за празника е обичаят „Полязване“. По това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button