Спорт

Сенсей Георги Ривов e първи при реферите на световната федерация за 2023 г.

Сенсей Георги Ривов от Хасково е първи при реферите на Световната карате федерация за 2023 г.

Федерацията, която представи спорта карате на олимпийските игри в Токио също има свои класации не само на спортисти, но и на рефери и съдии. В момента Световната карате федерация има близо
хиляда лицензирани рефери и съдии.

Чест е за страната и за Българска национална федерация карате, че най-опитният рефер сенсей Георги Ривов зае 1-во място за годината в ранглистата на реферите в света. Това е изключителен успех за родната федерация, която за първи път има български рефер достигнал толкова висок връх в съдийството по олимпийско карате.

КаратеЗа класата на д-р инж. Георги Ривов като рефер през 2023 година говорят и позиции, които той заема като Татами мениджър на Световното първенство за мъже и жени в Будапеща – Унгария, на К1 Премиер лига във Фукуока – Япония и в Дъблин – Ирландия, на К1 Серия А в Атина – Гърция и в Матосинхос – Португалия. Той е в Апелативното жури от трима старши рефери, които вземат решения при подадени официални протести на Европейските игри в Краков – Полша, на Световните игри по бойни спортове в Рияд – Саудитска Арабия, на Европейското първенство за младежи в Ларнака – Кипър, на Европейското първенство за мъже и жени в Гуадалахара – Испания, на К1 Премиер лига в Кайро – Египет, на К1 Серия А в Ларнака – Кипър, на К1 Младежка лига във Фуджейра – ОАЕ и във Венеция – Италия.

КаратеЗаедно с двата сребърни медала тази година от световното първенство в Будапеща – Унгария и от Европейските игри в Краков – Полша на олимпийската ни шампионка Ивет Горанова, 1-вото място в класацията на реферите на д-р инж. Георги Ривов през 2023 г. са поредните покорени върхове от представители на БНФК.

Карате

Георги Ривов започва да се занимава с карате в средата на 80-те година на 20 век в Хасково. Практикува стил Вадо-рю, който в превод от японски означава „Пътя на мира“ или „Пътя на спокойствието“.

През 1990 г. заедно с група съмишленици основава хасковския карате клуб „Вадо-вю“. В момента е
носител на черен пояс – 5 дан. Има спечелени с възпитаниците на клуба над 180 купи и над 2000 медала от световни купи, европейски, балкански и държавни първенства, национални и международни купи и турнири. През 2008 г. и 2009 г. клуб „Вадо-вю“ е комплексен първенец по медали на БНФК и
доста години е в челната тройка.

През 1994 г. защитава първата си степен като съдия пред реферската комисия на БНФК председателствана тогава от Бойко Борисов. През 2008 г. защитава първата си европейска, а през 2009 г. първата си световна съдийска степен. През 2012 г. година става първия български Карате рефер на Европейската карате федерация, а през 2021 г. става първия български Карате рефер на Световната карате федерация. През 2019 г. става председател на реферската комисия на БНФК. От 2001 г. до 2013 г. е зам.-председател на реферската комисия на Балканската карате федерация.

През годините заема много длъжности в структурата на БНФК, като през 2008 г. става технически директор на федерацията. През 2009 г. е избран в УС на БНФК и заема длъжността генерален секретар на федерацията в продължение на 7 години. Член е на УС на БНФК над 15 години.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button