Регион

РЗИ: Няма бум на заболявания заради арсена в Меричлери

РЗИ Хасково, снимка Георги ДаскаловНяма бум на заболявания заради превишените норми на арсен в питейната вода в Меричлери. Това обявиха на нарочна пресконференция от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Повод за изявленията станаха публикации за увеличаване на онкологичните заболявания в района, които дори са били определени като „епидемия от левкемия“ от председателя на „Екогласност“ Емил Георгиев. Според неговите данни само в последните дни няколко човека са починали от коварната болест.

В Меричлери от 2009 година досега е регистриран само един случай на левкемия. Ако през последните месеци има други, то те още не са влезли в регистъра, обясниха от РЗИ. Според данните общо злокачествените заболявания в града през 2009 година са били 9, през 2010 година – 5, а през 2011-та – 13. Общо в Хасковска област случаите на левкемия през последните 3 години са 54, а от тях само един – в Меричлери, което е показателно, че данните са в рамките на нормалното, обяви директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова.

Общо през миналата година в Меричлери са констатирани 903 заболявания, като тук влизат всички настинки и подобни неразположения. В клас „Новообразувания“ са записани 24 случая, като само 7 от тях са злокачествени, допълни д-р Димитрова.

На пресконференцията на здравната инспекция присъства и бившият й директор д-р Делчо Янев, който дълги години бе обвиняван от Емил Георгиев, че умишлено укрива данни за превишени количества на манган във водата в Хасково. По този повод здравната инспекция осъди Георгиев за клевета преди години.

Междувременно от „Каолин“ АД изпратиха до медиите официално становище по повод обвиненията от страна на „Екогласност“, че кариерата на фирмата до Меричлери причинява проблема с арсена във водата. В него те за пореден път припомнят, че според експертите няма никакво основание за подобни твърдения и ги определят като „висша форма на цинизъм и експлоатация на страданието на хората с цел задоволяване на тясно партийни, предизборни и друг вид цели“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button