Хасково

Отбелязаха годишнината от рождението на пророка Мохамед в Хасково

Честването1442-та годишнина от рождението на пророка Мохамед бе отбелязана в Хасково днес. Десетки мюсюлмани се събраха в зала „Недялка Симеонова“ в Бизнесцентъра. 

Проявата бе открита от председателя на Висшия духовен мюсюлмански съвет Шабан Али Ахмед. Присъстваха представители на Турското посолство в Пловдив, Главното мюфтийство в София и гости от Турция. Събралите се мюсюлмани изгледаха документален филм за рождението на мюсюлманския пророк. Деца в народни мюсюлмански носии пяха религиозни песни. Празникът завърши с почерпка.

Мохамед е арабски религиозен и политически лидер и пророк на исляма. Известен е още като Абу Касим ибн Абдаллах. Наричан е „печатът на пророците“. Той е роден през 570 или 571 г. в Мека. Около 610 г. Мохамед започва да се уединява в пещерата Хира на планината Нур в околностите на Мека по време на месец Рамадан. Там той пости и се отдава на молитви. Една нощ е посетен от архангел Гавраил (Джибрил), който му заповядва: „Чети“ или „Рецитирай“. Според ислямската традиция Мохамед е неграмотен и не може да чете. След тази случка той е признат за пророк и става първия човек, приел исляма. В продължение на дълги години Джибрил разкрива на пророка Божието слово – съдържанието на Корана. Мохамед проповядва 3 год. само на близки приятели и познати. После, към 613 г., се отдава на публични проповеди.

Честването Честването

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
orhito
orhito
30.04.2012 10:31 10:31

i az bqh tam nie mnogo obicame nashiqt muhamed i allah sushto i peygambera

Tyrkyan
Tyrkyan
01.05.2012 7:57 7:57

selyam biz onu gormeden sevdik Hz Peygamberimizi efendimizi.

Анонимен
Анонимен
01.05.2012 16:59 16:59

АБЕ МОХАМЕД РЯЗАН ЛИ Е,ИЛИ САМО Е ВПРЕГНАЛ ДРУГИТЕ ДА ГО ПРАВЯТ????

Анонимен
Анонимен
01.05.2012 17:01 17:01

чок пачи,чок сикиме

аааааааааааааа
аааааааааааааа
02.05.2012 14:56 14:56

АБЕ НЕ РАЗБРАХ,ТАКА КАКТО Е НАПИСАНО ЗАГЛАВИЕТО НА СТАТИЯТА,ТОЯ МОХАМЕД ОТ РЕПУБЛИКА ЛИ Е ИЛИ ОТ АК БУНАР?ТА ДА ЗНЕМ ДАЛИ Е ЧЕРЕН ИЛИ БЯЛ.АКО Е ОТ РЕПУБЛИКА ЩЕ ДА Е ЧЕРЕН МАНГАСАР.АКО ПЪК Е ОТ АК БУНАР ЩЕ ДА Е БЯЛ ДААЛИЯ!

Back to top button