Хасково

Отец Антоний към хасковлии: Не съм ви забравил в молитвите си

Най-възрастният свещеник в духовната околия 95-годишният отец Антоний Енев поздравява хасковлии и жителите на областта с настъпващия голям празник Рождество Христово и новата 2024 година.

„Уважаеми братя и сестри, граждани на Хасково и хасковската духовна околия, дълги години служих в църквата „Успение на Света Богородица“, бях архиерейски наместник и съм почетен гражданин. През цялото това време съм се молил за вас и вашите семейства. Не съм ви забравил в молитвите си и сега“, казва достолепният свещеник.

„По случай Рождество Христово и новата 2024 г. Ви предавам Божието и мое благословение за здраве, радост и успехи във вашите начинания. Честити и весели празници! На многая лета! Ваш духовен отец ставрофорен свещеноиконом Антоний Енев“, отправи своите пожелания той.

Отец АнтонийОтец Антоний е роден на 19 януари 1928 г. в село Стрелча, община Панагюрище. През 1949 г. участва в изграждането на парк „Витоша“ – Златните мостове. От 1 ноември 1951 г. е свещеник в хасковския храм „Успение на Света Богородица“.

Удостоен е със званието Протойерей – първи свещеник от Пловдивския митрополит Варлаам. Следващият митрополит Арсений му присъжда званието Иконом, а на 15 февруари 1989 г. е назначен като Архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, която служба изпълнява 23 г.

Отец АнтонийПрез 2012 г. е удостоен от Пловдивския митрополит Николай с Грамота и орден „Св. Апостол Ерм“ – първа степен и му е присъдено званието Свещеноиконом.

През 2013 г. е награден с грамота от Областния съвет на БЧК в Хасково за заслуги към червенокръстката организация. Той е и почетен член на Ротари клуб – Хасково.

На 8 септември 2017 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Хасково“.

Отец АнтонийРодителите му са загубили две деца и когато се е родил, майка му и баща му са дали обет на 3-годишна възраст да го дадат в манастир, за да служи на Бога и църквата.

Семейството имало фурна, от която редовно си купувал хляб един свещеник. Баща му споделил пред него за своя обет, а свещенослужителят му дал съвет да не дава сина си в манастир, а като порасне да стане свещеник. И така Антон завършва семинарията в Пловдив.

Отец Антоний разказа пред Haskovo.info, че през всичките години служба му е било най-трудно по време на Комунизма – „когато свещениците не ни зачитаха за нищо“. Той прави деление между комунисти и партийци. В началото, при комунистите, не било толкова страшно, но нещата се влошили, когато властта взели партийците. Комунистите по думите му били по-свестни.

„По едно време ни пуснаха официални писма – няма да кръщавате, няма да венчавате, няма да ходите по погребения. Който иска да идва в църквата, а пък същевременно те стояха на вратите на храма, за да видят кой влиза и кой излиза“, спомня си свещеника. Хората обаче били религиозни и почитали църквата.

Отец Антоний„За демокрацията да не приказвам – тя е една лъжедемокрация“, казва за последвалите събития отец Антоний.

Той признава, че в дълголетието малко влияние има и гена, но казва, че като свещеник строго е спазвал постите и месо много-много не е ял. Има син и дъщеря, радва се на внуци и правнуци.

Отец АнтонийСъветът му към хората е да няма завист, а да имат обич помежду си. „За спасението на човека най-важното е да бъдеш човек. Да не мразиш, а да обичаш. Човек без вяра не е човек“, завършва достолепният свещеник.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Миро
Миро
25.12.2023 12:17 12:17

Жив и здрае да си, отец Антоний! Нека Бог те дари със здраве и още много години щастлив живот, за да помагаш на хасковлии с божието слово!

Back to top button