Регион

БЧК зарадва децата-бежанци в Харманли, доброволки с отличия от крал Чарлз Трети

Областният съвет на БЧК в Хасково връчи на децата в Регистрационно-приемателния център в Харманли шапки, ръкавици и други подаръци по случай зимните празници.

Дошлите на тържеството аплодираха гостуващия спектакъл „Предколедна суматоха“ на хасковския драматично-куклен театър.

Преди това деца от центъра в Харманли гостуваха в Хасково по покана на червенокръстката организация. Те посетиха парк Кенана, където за групата бяха организирани спортни и забавни игри. Най-голям интерес предизвика разходката в зоопарка.

В най-големия приемателен център към Държавната агенция за бежанците се изгражда Сигурна зона за непридружени деца чужденци, за което Haskovo.info писа. Тя ще има капацитет 98 места за настаняване.
Дейността по техническото й изграждане се осъществява от Международната организация по миграция в България, по проект на UNICEF Bulgaria с подкрепа от Швейцарския департамент по миграция.

БежанциМеждувременно крал Чарлз Трети е удостоил с почетни отличия две британски гражданки в знак на признание на значителния им принос към хуманитарната подкрепа за децата бежанци в България. Джил Клазби и Сейди Клазби – Джаръс са отличени със званието Почетен член на Ордена на Британската империя. Те са основатели и ръководители на Училището за игра в бежанския лагер в Харманли, съобщава бТВ.

Джил и Сейди са завършили съответно предучилищна и начална училищна педагогика и имат богат опит в работата с деца чрез игра. Своите умения те влагат в помощ на децата бежанци в лагера. „Работят в него като учителки и директорки в продължение на 9 години на доброволни начала. Тяхното дело може да послужи за пример за всички нас за силата на доброволчеството и за способността, заложена у всеки от нас, да прави добрини“, коментира британският посланик у нас д-р Роб Диксън.

Училището за игра в бежанския лагер в Харманли предлага на децата на възраст между 4 и 14 години различни занимания и уроци, чрез които да развиват своите умения и познания по математика, природни науки, изкуство и английски език, както и възможности за личностно, социално и емоционално развитие.
Всички ученици в училището са преживели травми и премеждия и терапевтичната игра е важен елемент от учебните занимания. След откриването на училището през 2014 г. условията в лагера са недобри. Но проектът се развива изключително успешно, като в някои дни училището се посещава от до 300 деца.

От създаването си досега училището разчита за своето съществуване на щедростта на дарители от цяла Европа, включително и от България.

Отличието Член на Ордена на Британската империя се присъжда за изключителни постижения или заслуги за общността с дългосрочно и съществено въздействие и които могат да служат за пример.

Крал Чарлз Трети присъжда тези отличия по предложение на министъра на външните работи и въпросите на Британската общност и развитието.

Изграждат зона за близо 100 непридружени деца в бежанския център в Харманли

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button