Хасково

300 бежанци може да поеме транзитния център в Пъстрогор

Транзитният центърМодерен транзитен център за бежанци бе официално открит днес в свиленградското село Пъстрогор. Лентата на най-новото поделение на Държавната агенция за бежанците преряза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който посади дръвче в двора му.

Центърът бе тържествено осветен от старозагорския митрополит Галактион. На официалното откриване присъстваха депутати, областният управител Ирена Узунова, представители на местната власт и неправителствените организации.
В приветствената си реч вицепремиерът подчерта, че центърът е важна придобивка за България, свързана както с националната сигурност, така и с ангажиментите на нашата държава като външна граница на ЕС с оглед очакваното й присъединяване към Шенгенското пространство.

В транзитния център в Пъстрогор могат да бъдат настанени максимум 300 бежанци, търсещи закрила. В него ще работят 35 служители от региона. Базата е изградена със средства от републиканския бюджет и програма ФАР на ЕС. С правителствено постановление през април бяха предоставени над 930 хиляди лева за нормалното й функциониране. Средствата са за издръжка и хонорари на преводачи от редки езици, които ще бъдат наемани при необходимост. В новооткрития център ще се извършва регистрация, настаняване, медицинско изследване, производство за определяне на държавата, компетентна за разглеждане на молбите за предоставяне на статут и ускорено производство.

Транзитният център Транзитният център
Транзитният център Транзитният център

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
kalinka
kalinka
04.05.2012 10:40 10:40

Kakvo pravi do TSVETANOV kalinkata Ivo Dimov?

герб-калинка
герб-калинка
04.05.2012 11:11 11:11

Ще му показва дипломата

Back to top button