Регион

Записват смелчаци за спасяването на кръста на Йордановден

В Харманли, Димитровград, Любимец, Симеоновград и Тополовград вече обявиха, че записват смелчаци за спасяването на кръста от реката на Богоявление (Йордановден) – 6 януари.

Във водите на река Харманлийска ще има традиционното благотворително мъжко хоро. Всички ще са облечени в народни носии.

Желаещите да участват могат да се запишат в църквите „Св. Иван Рилски“ и „Св. Атанасий Велики“ в Харманли.

Литийното шествие на 6 януари ще тръгне в 11:30 часа от сградата на общината до Харманлийска река, където ще се играе мъжкото хоро в осветените води. Събраните средства ще бъдат предоставени на човек в нужда.

В Димитровград записването на желаещите е в църквата „Свети Димитър“ и на място край река Марица. В 8 часа на 6 януари в храма ще се отслужи празнична утринна със Златоустова литургия по повод Йордановден. В 10:30 часа тръгва литийно шествие от църквата до брега на реката. От 11 часа е ритуалът по освещаване на кръста, водата и миряните и хвърляне на кръста в Марица.

Община Любимец и Църковното настоятелство при храм „Свето Успение Богородично“ ще проведат ритуала по спасяването на кръста на 6 януари от 11 часа при устието на река Бисерска в местността „Бикя“, където реката се влива в Марица. Преди това от 8 ч. в църквата ще има служба и ще се освети вода за миряните.

В надпреварата за изваждането на кръста могат да се включат само православни християни с кръщелно свидетелство, навършили 18 години. Записването за участие в ритуала става в църквата „Свето Успение Богородично“ от днес до 17 часа на 5 януари, допълват от общината, която осигурява на победителя парична награда в размер на 100 лв.

Празникът в Симеоновград ще започне от 10 часа, когато ще тръгне литийно шествие от сградата на общината до железния мост на река Марица. Предвиден е водосвет, мъжко хоро и ритуала по спасяването на кръста.

Записването за участие е до 5 януари в стая №16 на общинската администрация. Изискват се медицинско и кръщелно свидетелство.

Община Тополовград и манастир „Света Троица“ организират ритуално хвърляне на кръста в река Манастирска. Желаещите да участват в ритуала могат да се запишат на телефон 0882 31 50 14 в общината, като изискването е да са православни християни в добро здраве.

За желаещите да посетят събитието е организиран транспорт от общината. Тръгването на 6 януари е в 11:30 часа от площада пред кметството. Връщането е след приключване на събитието.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button