Регион

Смелчаци спасиха кръста на Йордановден в Хасковска област

На различни места в Хасковска област на Богоявление (Йордановден) се проведоха ритуали по спасяването на кръста от водата.

Имаше празнични служби, шествия, водосвети за здраве и мъжки хора.

За четвърти път спортист спаси кръста в Димитровград

24-годишният спортист Янислав Георгиев спаси Христовия кръст от река Марица в Димитровград.

За четвърти път Янислав пребори останалите смелчаци и стигна пръв до кръста. Той си пожела здраве и късмет през годината.

КръстКметът Иво Димов дари победителя и останалите участници с вино, обредна пита и парична премия.

КръстРекорден брой участници тази година – 36, се хвърлиха за кръста в студените води на река Марица сред, които и един чужденец – 24-годишният Франс ван ден Хювел. Младежите изпълниха станалото вече традиционно ритуалното хоро за здраве.

Водосветът на брега на река Марица отслужи Архиерейски наместник Георги Тодев. Ритуалът бе проследен от стотици жители и гости на Димитровград, застанали на брега на реката, които се топлиха с чай и червено вино, осигурено от организаторите.

Футболист извади кръста и в Свиленград

26-годишният Стамен Бояджиев спаси кръста от водите на Марица в Свиленград.

Стамен е спортист, занимава се активно с футбол. За кръста в реката се хвърлиха 13 мъже. Кметът арх. Анастас Карчев награди победителя. Празника уважиха и заместник-кметовете Анелия Георгиева и Светлана Динкова.

КръстБогоявленския ритуал отслужиха архиерейският наместник отец Константин и новоназначеният в Свиленградска духовна околия архимандрит Атанасий, който ще служи в църквата „Св. Димитър“ в града. Те преминаха в литийно шествие по 500-годишния каменен мост до брега на реката, където се състоя ритуалът. В почивния топъл ден стотици свиленградчани излязоха да наблюдават спасяването на християнския символ, съобщават от общината.

КръстПреди това в църквите в общината бе отслужен Велик Богоявленски водосвет. По традиция свещениците посетиха сградата на общината, където благословиха кмета и неговия екип.

Кръст

Тихомир Стефанов за трети път спаси кръста в Гарваново

Тихомир Стефанов от Гарваново извади Кръста Господен от водите на реката в хасковското село.

КръстНа празничния Богоявленски ритуал присъстваха стотици жители на Гарваново, а техен гост беше заместник-кметът на Община Хасково Динко Тенев.

КръстВодите на реката в селото освети отец Златко, а единадесет млади мъже се хвърлиха в реката, за да спасят кръста, допълват от общината.

КръстНай-бърз от всички беше Тихомир Стефанов. Младият мъж спасява кръста за трета поредна година и пожела здраве на всички.

Отец Златко благослови селото, неговите жители и гости.

21-годишен стигна пръв до кръста в Тополовград

21-годишният Ивайло Александров от тополовградското село Мрамор спаси кръста в река Манастирска в обединяващото място край Манастир „Света Троица“.

КръстКметът Божин Божинов поздрави и награди младия мъж.

Организатори на ритуала са Община Тополовград и манастир „Света Троица“

 

Мартин Вангелов хвана кръста край Любимец

Мартин Вангелов е победителят в надпреварата за спасяване на християнския кръст от водите на река Марица край Любимец.

След оспорвана надпревара между други осем мъже, той пръв хвана и целуна разпятието. Мартин участва в съревнованието за първа година, защото досега нямаше навършени 18 години, съобщават от общината.

Кръст„Много съм щастлив, че успях да се преборя за кръста. Това ми беше желание от миналата година, но не отговарях на част от условията. Пожелавам си да съм жив и здрав – аз и семейство ми“, каза победителят.

КръстМарти е син на миналогодишния победител в ритуала по хващането на кръста – Димитър Вангелов. Тогава баща му пожела следващия път победителят да бъде сина му, а Вангелов младши спази бащината заръка.

Веселието и празничното настроение продължиха с хоро на брега на река Марица, а отец Трифон поръси всеки от присъстващите със светена вода.

Ученик извади кръста от река Харманлийска и дари наградата си

И тази година над 30 смели мъже и момчета, облечени в народни носии влязоха в студените води на река Харманлийска и извиха традиционното мъжко хоро, съпровождани от изпълненията на фолклорна формация “Каба Кабадайлии“ и народната певица Кристина Енгерова – Шехова.

КръстНа брега на реката беше отслужен Велик водосвет от Архиерейски наместник Отец Живко Петров и Отец Максим. Кметът на Община Харманли Мария Киркова поздрави всички, които участваха в Богоявленския ритуал по спасяването на Светия кръст, като им пожела здраве и благоденствие.

КръстРазпятието беше уловено от 16-годишният ученик Иван Милев от Харманли, за когото беше осигурена паричната награда от общината. Той я дари и я прибави към средствата събрани от Богоявленското мъжко хоро, които за пореден път са с благотворителна цел и ще бъдат дарени на дете в нужда.

КръстРано сутринта в двата храма „Св. Иван Рилски“ и „Св. Атанасий“ бяха отслужени тържествени литургии.

2470 лв. за Рени събраха на Богоявленския ритуал в Симеоновград

33-годишният Венцислав Димитров извади кръста от река Марица в Симеоновград.

Празникът започна с литийно шествие през централната градска част под звуците на гайди. Традиционно мъжко хоро се изви край огъня, след което продължи и във водите на река Марица.
Богоявленски водосвет отслужи отец Валери.

КръстДеветима смелчаци взеха участие в ритуала по спасяването на Светия кръст. Всички се обединиха около благотворителната кауза „ПоДари живот на Рени“.

23-годишното момиче от Хасково страда от тежка форма на рак – остеосарком, за чието лечение са необходими 230 000 евро. Общата събрана сума по време на ритуала е 2470 лв., които ще бъдат преведени по сметката за лечение на момичето, съобщават от общината.

Дарителска сметка: BG34STSA93000030491428
титуляр: Ренета Николаева Храмова
Сметка на съпруга на Рени: BG13FINV91501017492256
Алекс Здравков Храмов – съпруг на Рени
Кампания за дарения PAVELANDREEV.BG –>> https://bit.ly/47WwaDr
Благотворителен базар във Фейсбук PAVELANDREEV.BG – https://bit.ly/4aoeWAk
Общи условия по плащанията за платформата PAVELANDREEV.BG –>> https://bit.ly/3iejOS9
ПейПал – help_reni@yahoo.com

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button