Регион

Царева поляна отбеляза Гергьовден със „Страници от историята“

ПразникътИзлезе от печат „Страници от историята на с. Царева поляна“. Премиерата на книгата бе на традиционния събор на селото по случай Гергьовден в местността Кръста.

Идеята за изданието е на бизнесмена Антони Пашов в памет на баща му Стефан Пашов, издирвал данни за родното си село и работил за развитието му.  Авторката Даниела Стоянова е събрала сведения за Царева поляна от първия писмен документ от 1627 г до наши дни. Цитирани са проучвания на археолози и етнографи, описания на природни и исторически забележителности, легенди и спомени на очевидци, съхранени от техни потомци.

Интересен е списъкът на местностите, на имена и прозвища на хора от Царева поляна, на 32 кладенчета, 27 чешми и 5 аязма.

ПразникътБогатството от съхранена родова памет се допълва от списъци на загиналите по време на войните, народни песни, изпълнявани от фолклорната група при читалището, архивни снимки от семейните албуми и факсимилета.

И днес царевополянци и много гости се събраха под сенките в местността Кръста- едно от светите места в този край. То се възражда за нов живот през 2006 г, когато петимата братя Стоилови решават да вдигнат на хълма голям метален кръст. След освещаването му инициативен комитет се заема да изгради със средства от дарители и с доброволен труд параклис „Св.Георги“, който бе завършен за 6 май миналата година.

И днес стотици хора запалиха свещи за здраве и берекет. Отец Антоний Енев освети курбана и обредните гергьовски хлябове. Цял ден малки и големи се веселиха и извиваха дълго хоро.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button