Любопитно

Повече посетители в хасковския музей през миналата година

Посетителите в Регионалния исторически музей – Хасково са с 27% повече през миналата година спрямо 2022-а.

Музейните обекти са разгледани от 14 112 посетители. В това число се включват експозициите в Регионалния исторически музей, както и Музей на тракийското изкуство в Източните Родопи (Александровска гробница) и Паскалева къща. Особено голям е ръстът при учениците: през 2022 г. те са били 990, а през миналата година – 2005, допълват от музея.

Най-много деца са посетили музея през декември – 457, и през юни – 391. Този скок си има обяснение. Наред с популярната игра „Търсачи на съкровища в музея“, учениците се включиха в най-различни работилници – от направата на мартеници до изработването на парцалени кукли, тъкане на стан и работа с глина.

С „Машината на времето“ пък гимназистите се връщаха в миналото, за да се запознаят с важни събития, свързани региона, България и света. Целта на работилницата е чрез филми, презентации, дискусии, игри, учениците да формират собствени виждания за миналото на страната.

През 2023 г. се състоя премиерата на документалната поредица на РИМ-Хасково „Загадки и истории в музея“.

Чужденци от над 20 държави са разгледали музейните обекти през миналата година. Най-много са посетителите от Испания, Англия, Турция, Германия, Гърция, САЩ, а също така и от Тунис, Малта и Исландия. Съвсем очаквано най-големият български туристопоток е от София, Пловдив, Стара Загора и Кърджали, Бургас, Варна и Шумен.

През 2024 г. РИМ-Хасково ще открие три обновени експозиционни пространства – отдел „Етнография“ в сградата на музея, Кирковото училище и затворената повече от 25 г. Шишмановата къща.

От музея са убедени, че през тази година ще надхвърлят посещаемостта от преди пандемията – 22 500 посещения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button