Хасково

Хасково с финансиране за нови 6 електроавтобуса и 3 зарядни станции

6 нови електроавтобуса и 3 зарядни станции за тях очаква Хасково след спечелен проект по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщават от общината.

Сега Тролейбусен транспорт разполага с 5 електробуса. С новите превозни средства ще може да се разшири обхватът на градския транспорт.

Проектът за устойчива градска мобилност е съвместен с Харманли и Свиленград. Предвижда се още повишаване на безопасността на движение на уязвимите участници – пешеходци и велосипедисти, чрез осветяване и сигнализация на пешеходни пътеки.

В Свиленград ще се изгради специализирана велосипедна инфраструктура за насърчаване използването на екологосъобразни превозни средства за придвижване.

Велоалеята ще е по продължението на ул. „Сан Стефано” (околовръстния път), между ул. „Акад. Желязков” и ул. „Драган Цанков”. Дължината й ще бъде 796 метра и ще свързва кв. „Изгрев” с Градския парк, Спортната зала, стадион „Колодрума” и плувен комплекс „Бурденис”. Тя ще бъде отделена от автомобилното движение с озеленена площ.

СвиленградЩе бъдат осветени и маркирани три пешеходни пътеки в града – една на бул. „България“ и две на ул. „Христо Ботев“. Предвижда се монтирането на пътни соларни знаци Д-17 с тройно премигване, предупреждаващи за пешеходните пътеки. Ще бъдат поставени и соларни улични тела с LED лампа, соларен панел, соларен контролер и батерия, допълват от свиленградското кметство.

В Хасково се предвижда разработване и внедряване на интелигентни транспортни системи и интегрирани цифрови решения за подобряване на ефективността на обществения транспорт. В областния град и Харманли ще се разработва Генерален план за организация на движението.

Предложението е на обща стойност 9 312 110 лева, от които 7 273 895 лева са безвъзмездна финансова помощ и 2 038 214 лева е съфинансирането от бенефициента и партньорите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Викторио
Викторио
10.01.2024 16:19 16:19

маршрутките бяха много по удобни и редовни

Ина
Ина
10.01.2024 17:34 17:34

Молба към кметът на областния град (Хасково),нека сложат разписания на всички спирки по възможност електронни табла със слънчева батерия и по този начин жителите на града ще могат да ползват градския транспорт.

Таня
Таня
11.01.2024 11:14 11:14

За какво ги имат тези тролеи, нито един не върви вечер към Орфей!?

Back to top button