Спорт

Наградиха Божидар Саръбоюков за атлет на годината, готви се за европейското и олимпиадата

Харманлиецът Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова бяха наградени днес за „Атлет и атлетка на България“ за 2023 година в допитването на списание „Атлетика“ с красиви призове от скъпоценния камък ахат.

Двамата получиха призовете си на церемония в столичен хотел, като Саръбоюков бе награден от зам.-министъра на младежта и спорта Даниела Дашева, а Миткова – от президента на федерацията Иван Колев, съобщават от bgathletic.com.

През 2023-а 19-годишният Саръбоюков подобри на няколко пъти националния рекорд на България в скока на дължина, след като направи пет опита над осем метра. Най-забележителното му постижение бе на европейското първенство за юноши и девойки до 20 години в Йерусалим, където постигна 8,22 метра за сребърния медал.

Преди това той бе записал и четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул, където записа 7,97 метра и остана само на сантиметър от третия.

Саръбоюков бе 4-и в класацията на Viasport.bg за най-добрите млади спортисти на България (до 19 г.) и 11-и в класацията „Спортист на годината“.

Лека атлетика19-годишната Миткова направи дебюта си при жените на голямо състезание през 2023-а с участие в скока на дължина на европейското първенство в зала в началото на годината. На шампионата в Йерусалим тя също като Саръбоюков завоюва сребърен медал. През май месец на турнира в София „Нови звезди“ пловдивчанката направи лично постижение от 6,54 метра.

По време на церемонията бяха отличени и треньорите на двамата победители – Димитър Карамфилов на Саръбоюков, както и Ивайло Русенов на Миткова.

„Целим се най-вече за летния сезон – за европейското в Рим и за олимпиадата в Париж. Зимата, като видим как ще тръгне, ще преценим дали ще гоним участие и на световното в зала в Глазгоу, но там наистина ще бъде много трудно, защото участниците са много по-малко и нормативът дори е с 1 см по-силен от олимпийския (бел. ред. – 8,28 срещу 8,27 м)“, коментира Саръбоюков. Талантът допълни, че иска поне финал на олимпиадата във френската столица.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button