Външни публикации

Ендометриоза – дефиниция, симптоми и лечение

Ендометриозата, е хронично заболяване, което засяга жени и представлява растеж на тъкан, подобна на ендометриума (слой на маточната стена), извън матката. Тази разрастващ се тъкан се нарича „ендометриални импланти“ и често се намира на органите в малкия таз, като яйчниците, маточните тръби, пикочния мехур и дори на червата. Ендометриозата може да бъде болезнена и да предизвика различни здравни проблеми.

Симптоми на ендометриоза

Болка в малкия таз – Жени с ендометриоза често изпитват силни болки преди и по време на менструацията. Болката може да стане по-силна с времето и да се разпространи в областта на черния дроб и кръста.

Дисменорея – Това е термин, използван за описване на изключително болезнени менструации, които са често свързани с ендометриоза.

Болка по време на сексуални актове – Жените с ендометриоза могат да изпитват болка по време на половите актове, известна като диспарения.

Проблеми със зачеването – може да предизвика затруднения при зачеването поради увреждане на яйчниците, маточните тръби или други репродуктивни органи.

Също така може да доведе до нередовни менструации.

Ендометриозата се разделя на четири стадия, които определят нейното развитие и тежест:

Първи стадии: Това е началната фаза, характеризираща се с минимално разпространение на ендометриалния тъкан, с огнища с размери до няколко милиметра и леки сраствания.

Втори стадии: В този етап се срещат по-големи ендометриални огнища, с размери около няколко сантиметра, които могат да проникнат по-дълбоко в тъканите на засегнатия орган, но още не причиняват сериозни сраствания.

Трети стадии: Тук сме с дълбока и повърхностна ендометриоза, съпътствана от различна степен на сраствания, които могат да бъдат от леки до тежки. Включва и случаите, при които се формират шоколадови кисти на яйчниците, независимо от техния размер.

Четвърти стадии: Най-тежкият и сложен етап на ендометриозата, който се характеризира с тежки сраствания, затрудняващи медицинския преглед. Този стадий включва големи шоколадови кисти с диаметър над 4 см и ендометриозни огнища извън коремната кухина.

Този градация на стадиите помага на медиците да определят степента на заболяването и да изберат подходящия метод за лечени.

Лечение на ендометриоза

Лечението на ендометриозата може да бъде индивидуално и включва следните опции:

Медикаментозно лечение

Лекарите, могат да предпишат лекарства за облекчаване на болката и контролиране на растежа на ендометриалните импланти. Това може включват антиинфламаторни лекарства, контрацептиви или гонадотропни регулатори.

Хирургично лечение

Ако медикаментозното лечение не помага, хирургичната интервенция може да бъде необходима. Лапароскопията, е малка инвазивна хирургична процедура и се използва, за да се премахнат ендометриалните импланти и тъканта, пораждаща болка.

Репродуктивни методи

За жени, които искат да забременеят, репродуктивните методи, като изкуствено осеменяване или ин витро оплождане, могат да бъдат прилагани.

Хормонални терапии – Хормоналните терапии,  могат да бъдат предложени за временно облекчаване на симптомите на ендометриозата.

Това заболяване засяга основно жени в репродуктивна възраст.

Произходът на ендометриозата остава тайна, но  безспорно можем да кажем, че става въпрос за съвкупно взаимодействие на множество фактори.

Според изследвания на Националния институт за здраве и медицински проучвания, ендометриозата се дължи на сложната комбинация от генетични фактори и въздействието на околната среда.

Въпреки че научните изследвания за това заболяване са все още в начален етап, се смята, че рисковете за жените от едно и също семейство – особено роднини от 1-ва степен, са около 5 пъти по-големи в сравнение с останалата част от населението.

Също така, ендометриозата може да бъде свързана с околните фактори, включително тези, които се считат за вредни за ендокринната система.

Една жена преминава през средно около 450 менструални цикъла през живота си, макар че този брой може да варира в зависимост от броя на бременностите и продължителността на периодите на кърмене.

Ендометриозата е хронично заболяване, което изисква индивидуален подход към лечението. Важно е да се консултирате с вашия лекар, ако имате съмнения за наличието на ендометриоза, за да можете да получите подходящата помощ и подкрепа.

Запазете в съзнанието си следните важни факти

Въпреки че ендометриозата може да се развие в различни части от тялото, най-често в коремната област, тя не е раково заболяване и не се разпространява като рак.

Не всеки случай на ендометриоза представлява пречка за зачеване и успешно бременност.

Интересното е, че ендометриозата не винаги проявява ясни симптоми. Въпреки това, когато симптомите се появят, те могат да бъдат индикатор за по-напреднала фаза на заболяването и заслужават внимание и лечение.

Ендометриозата е естроген-зависимо заболяване, което означава, че колкото по-големи са количествата на естрадиол в тялото, толкова повече се подхранва нейното развитие.

Back to top button