Любопитно

Показват „Приятели на Морето“ в димитровградската галерия

Бургаската Художествена галерия „Петко Задгорски“ ще гостува на 18 януари в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград.

Ще бъдат представени наградените творби от първо до десето подновено издание на Национална изложба – биенале „Приятели на Морето“ 2004 г. – 2022 г. Откриването е в 17:30 часа, а изложбата ще остане до 19 февруари.

„Приятели на морето“ е национална обща художествена изложба на съвременна българска живопис, графика и скулптура, организирана на всеки 2 години от Дружеството на бургаските художници, Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ и Община Бургас.

Началото е поставено през 1968 година, като до 1970 година изложбата е ежегодна, а след това става биенале до 1984 година, когато прекъсва, за да бъде възобновено отново през 2004 година.

По случай 10-то юбилейно издание на биеналето е създаден албум с наградени творби и съпътстваща го изложба, която през този месец ще гостува и на димитровградската публика. Изложбата е изключително разнообразна и като стилове и като автори.

Представени са работи на Виолета Масларова, Ненко Токмакчиев, Атанас Хранов, Иван Бахчеванов, Иво Бистрички, Чавдар Петров, Долорес Дилова, Атанас Атанасов, Мария Алексиева, Тодор Терзиев, Милчо Талев, Васил Колев – Васило, Румен Нечев, Тодор Овчаров, Зоран Мише, Димитър Рашков, Цветослав Христов и др. Това е една малка, но представителна извадка на съвременното българско изкуство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button