Любопитно

Преброиха 5654 птици от 31 вида в Източните Родопи

Екипи на Фондация „По-диви Родопи“ и БДЗП регистрираха 5654 водолюбиви птици от 31 вида по време на традиционното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици във водоемите по долината на река Арда, Източните Родопи.

„Прави впечатление, че тази година птиците са повече – както по отношение на числеността, така и на видовото разнообразие, въпреки ниското ниво на водоемите по поречието на река Арда“, коментира Христо Христов от „По-диви Родопи“.

За сравнение миналата година по време на преброяването са били 2427 от 19 вида, което се дължеше на сравнително високите температури за това време на годината.

ПтициКато положителна тенденция през последните няколко години може да се посочи високата и постоянна численост на кафявоглава потапница на бреговете на Студен кладенец – 718. И тази година най-многобройни се оказаха зеленоглавите патици – 1770 птици, голяма е и бройката на зимното бърне – 931. За поредна година най-много птици са преброени в язовир Студен кладенец при устието на река Върбица.

Птици„Най-любопитното наблюдение тази година е водният кос, регистриран под Ардинския мост в Кърджали. С промяната на климата и пресъхването на дерета през лятото видът все по-рядко може да се наблюдава в Източни Родопи и за нас беше изненада да го регистрираме в рамките на града по време на среднозимното преброяване“, посочват експертът.

ПтициТази година за пореден път към екипа на Фондация „По-диви Родопи“ се присъедини и доброволецът Йордан Дичев от ЕГ „Христо Ботев“ и Росица Ермишкина, която е студент по екология във Филиал „Любен Каравелов“ – Кърджали на ПУ „Паисий Хилендарски“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георги Гайдажиев
Георги Гайдажиев
16.01.2024 19:15 19:15

Хората в България,нямат ХЛЯБ!!!!!!А,ние броим ПАТКИТЕ,ЗАЩО???????????Голяма,ДЪРЖАВА-1300г!!!!!

Back to top button