Регион

Банските деца откриват общата култура с Турция

Участниците в проектаГрупа от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Минерални бани посети Турция. Визитата е по проекта We are living our common culture, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция.

В първия ден учениците посетиха Люлебургас, където разгледаха местната джамия и медресето /религиозно училище/ към нея, а следобед тръгнаха за Атакьой, където са партньорите по проекта от местното училище.

В двора на училището ни очакваше изненада. Посрещна ни жива музика. Деца от училището ни поднесоха розова вода да се измием и локум за „Добре дошли“ според техния обичай, разказаха българските деца. На импровизираната сцена в двора на училището се представиха с различни танци турските ученици от всички класове.

Учениците били силно впечатлени от етнографската изложба в училището, където предметите много приличали на откритите у нас. Това още веднъж доказва общата ни култура, казват участниците в проекта. В това те се уверили и на следващия ден, когато била кулинарната изложба по проекта. Ястията приличали много на традиционните български.

На връщане към България учениците отново имали време за забележителности. Сред тях и възстановената църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button