Регион

Започва спешен ремонт на кладенци за питейна вода в Свиленград

Започва спешен ремонт на два кладенеца за питейна вода, съобщават от Община Свиленград.

Целта е по този начин да се предотврати недостига на вода в Свиленград и селата Генералово и Капитан Андреево. Кладенците са общински, но са предоставени за ползване на ВиК – Хасково.

Както Haskovo.info писа, поради спешната необходимост от превантивните мерки днес се състоя извънредна сесия на общинския съвет. Местните парламентаристи решиха да се осигурят 63 984 лева собствени средства от общинския бюджет за 2024 г. за текущия ремонт.

С предоставените от общината средства ще се извърши сондиране и продълбочаване на кладенците, а със средства на ВиК – Хасково ще се оборудват с необходимата апаратура за включването им към водоснабдителната система. Кметът арх. Анастас Карчев обяви, че най-бързо ремонтът може да се изпълни чрез пряко договаряне и ще приключи до месец март.

Очакванията са това да повиши с 20 литра в секунда дебита или с 25% общото количество на водата, с която се захранват Свиленград и селата Генералово и Капитан Андреево. В тези села и по високите етажи на сградите в града няма достатъчно налягане и водата често спира.

СвиленградОбщината търси и нови водоизточници за разширяване на водозахранването, тъй като градът се разраства и потреблението расте, уточни кметът.

На сесията присъстваха управителят на ВиК – Хасково инж. Божидар Желязков, главният инженер на ВиК – Хасково Тотьо Ангелов и управителят на ВиК – Свиленград Атанас Генов. Като представител на гражданите се изказа Елена Алексиева, която сподели, че през последните 6 месеца периодично нямат вода и е организирана подписка с искане за решаване на проблема.

Според специалистите причините за недостига на вода са завишеното потребление, загубите на вода по мрежата и нерегламентираното ползване. Инж. Желязков не е изключил като причина за намаления дебит на питейната вода и скрита авария, която продължават да търсят. ВиК – Хасково поема ангажимент за намаляване на загубите на вода, като извърши обследване на водопроводната мрежа в Свиленград с монтиране на разходомери, за да се установи къде са загубите. ВиК вече има одобрен европейски проект за изграждане на пречиствателна станция за питейни води в Свиленград и подмяна на водопровода от напорния резервоар към града. Така водата ще се пречиства от мангана и ще изчезне помътняването й.

В момента Свиленград и районът се захранват с питейна вода от 10 кладенеца, които са с дебит 75 л в секунда, допълват от кметството.

Опасност от недостиг на вода в Свиленградско, свикват извънредно общинския съвет

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Петко Михайлов
Петко Михайлов
17.01.2024 9:35 9:35

„…ВиК – Хасково поема ангажимент за намаляване на загубите на вода, като извърши обследване на водопроводната мрежа в Свиленград с монтиране на разходомери, за да се установи къде са загубите…“

Това отдавна трябваше да се направи от ВиК Хасково, защото 60 процента загуби по водопроводната мрежа е неестествено, явно има кражба на вода.

Една българка
Една българка
17.01.2024 10:17 10:17
Отговор до  Петко Михайлов

А защо са изоставени кладенците за питейна вода?Защо са на Вик Хасково а не на Вик Свиленград?За да се плаща повече пари за някои хора?Същото е и в Харманли.
Как водата на софиянци е по-евтина а тук е по скъпа и по мръсна.?

Back to top button