Регион

Повече опити за незаконно преминаване на българо-турската граница през 2023 г.

Граничните полицаи са предотвратили близо 180 000 опита на мигранти да влязат незаконно в България през 2023 г., съобщават от МВР.

Най-натоварена остава границата с Турция. С 10% са увеличени опитите за незаконно влизане на мигранти през българо-турската граница в сравнение с 2022 г. Задържани са 1729 незаконни мигранти – най-много е броят на гражданите на Сирия – 920, Мароко – 270, Афганистан – 249, Ирак – 105 и др.

Предотвратени са над 178 200 опита на мигранти да преминат незаконно от Турция в България. Те са се завърнали самостоятелно във вътрешността на съседната държава, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Възможно е част от тях да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България. По подадена от българските патрули информация, турските гранични власти са задържали 616 души на съседна територия.

През миналата година опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно от Гърция в България са с 86% по-малко в сравнение с 2022 г. Българските гранични полицаи са задържали 39 незаконни мигранти. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, към 500 човека са се завърнали самостоятелно във вътрешността на Гърция.

За периода са задържани 2528 граждани на трети страни при опит за незаконно преминаване на границите на изход от България. Сред тях най-голям е броят на гражданите на Сирия, Афганистан, Мароко, Ирак.

Най-натоварена на изход остана българо-сръбската граница, където са задържани 88% от лицата, предприемащи опити за нелегално преминаване. През миналата година на българо-сръбската граница при опит да излязат незаконно са задържани 2227 граждани на трети страни
– 2144 на зелена граница и 83 на ГКПП.

През 2023 г. на българо-румънска границата са задържани 256 граждани на трети страни. От тях граничните полицаи са задържали най-много сирийци – 172 и иракчани – 28, най-често открити при опит за незаконно преминаване с товарни автомобили.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button