Хасково

Студентка от Хасково спечели престижна награда от конкурс за есе на азербайджански език

Мелиса Рамадан от Хасково, която е студентка от четвърти курс в специалност „Тюркология“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели трето място в международния конкурс за есе в Азербайджан.

Мелиса за втора година изучава азербайджански език във факултета и активно участва в различни конкурси и събития, свързани с тюркски езици, включително азербайджански, посочват от университета.

Географията на настоящия конкурс обхващаше САЩ, Канада, Германия, Полша, Чехия, Австрия, Великобритания, ОАЕ, България и други държави. Основни участници бяха представители на азербайджанската диаспора в чужбина, на които азербайджанският език е майчин. Мелиса с добро излагане на своите идеи на азербайджански език успя да спечели третото място, като първите две са завоювали азербайджанки от Канада и Турция.

Директорът на Центъра за азербайджански език и култура София Шигаева-Митреска връчи на Мелиса Рамадан почетна грамота и й пожела още по-големи успехи в постигането на поставените цели.

Обявеният през октомври 2023 г. от Мониторинговия център към Държавната езикова комисия на Република Азербайджан конкурс за есе за азербайджанците, живеещи в чужбина, и за представителите на други народи, изучаващи азербайджански език, на тема „Азербайджанският език като средство за комуникация, обединяващо хора“, цели популяризирането на азербайджанския език.

Мелиса е възпитаничка на хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ с немски и английски език, като е издържала изпита за немска езикова диплома на най-високото ниво „C1“.

„Моят интерес не е само към езиците, а към различните култури. За да опознаем една култура, е необходимо да знаем езика, на който хората разговарят, за да можем да се потопим в тяхното ежедневие и начин на мислене и възприемане“, каза за Haskovo.info Мелиса Рамадан, която е участвала и в седмия международен конкурс по превод „Трансформации“ към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, където печели първо място на превод на проза от азербайджански на български език.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Космонавт
Космонавт
17.01.2024 17:11 17:11

То азербайджанския си е турски, така че е написала есето на майчминия си език

Горда хасковлийка
Горда хасковлийка
17.01.2024 19:02 19:02
Отговор до  Космонавт

Това да твърдите, че азербайджанският език си е турски език, показва, че не сте компетентен по тази тема. Следователно никой няма нужда от вашето некомпетентно мнение. Щом е толкова лесна работа, защо Вие не я свършихте досега. Това да пишеш есе на език, различен от родния, не е като да пишеш хейтърски коментари, а виждаме, че и с това не се справяте грамотно. Вие сте нагледен пример за това, че колкото по-празна е една каруца, толкова повече шум вдига. Браво на момичето!

градски
градски
17.01.2024 21:21 21:21

Гузен не гонен бяга.Всички сме чели думите на Ердоган“един народ две държави.

Back to top button