Хасково

Участниците в Китна Тракия се увеличават, но са все по-стари

Китна ТракияОт година на година броят на участниците в Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ се увеличава и това е добре. Това означава, че българинът има духовна необходимост от това изкуство, коментира пред Haskovo.info председателят на журито и ректор на пловдивската музикална академия проф. Милчо Василев часове след старта на събора.

„Наблюдава се обаче и друга тенденция. Лека по лека участниците застаряват и все по-малко млади хора се явяват“, допълни той. В тази връзка той призова всички ръководители на състави и общини да се обърнат към младите хора, защото на тях им трябва някой да ги подтикне. 

Китна Тракия„Китна Тракия пее и танцува“ се провежда за 47-ми път в местността Кенана край Хасково. В събора участват 82 фолклорни групи и 50 индивидуални изпълнители от 18 български общини, отбеляза кметът на Хасково, който откри форума. 

Тук на тези поляни става надпяване, надиграване и тук се доказва красотата и истината на автентичния фолклор, тук се пази нашата традиция, тук се вижда онова, което ще съхрани българщината“, каза в словото си градоначалникът. В шеговит стил той пожела на участниците и гостите повече танци и веселие и по-малко кебапчета.

Кебапчийницата обаче не можеше да се оплаче от липса на клиентите. Скарите непрекъснато се зареждаха, а опашката не намаляваше.

Китна Тракия

Кметът и най-малкият участник Донна Латева


Китна Тракия

проф. Милчо Василев (в дясно)


Китна Тракия
Китна Тракия
Китна Тракия
Китна Тракия
Китна Тракия
Китна Тракия

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ivan Ivanov
Ivan Ivanov
12.05.2012 22:29 22:29

Това е отживелица, затова няма млади хора. Младите искат работа, а не само песни и танци. Дайте ни работа.

???
???
13.05.2012 8:31 8:31

Не виждам къде е общото между красивата българска традиция и безработицата!? Като нямаме работа да си закопаем главите в пясъка ли?

lidiya
lidiya
13.05.2012 15:10 15:10

Ne razbiram komentara na g-n Ivanov,no tova sa nai-istinskite momenti v tradiciite na balgarskiq narod.Za sagalenie y podrastva6toto pokolenie vse po-malko se zabelqzva interes kam folklornata myzika i tanci,no s palen interes -kam ki4a i 4algata.Bolno i grozno!!!!Zatova ,moite nai-dobri pogelaniq za yspeha na organizatorite na Kitna Trakiq i pozdravleniq na kmeta,kato prodalgitel na takava prekrasna tradiciq!!!!!!

Анонимен
Анонимен
14.05.2012 12:13 12:13

Всяко дете може да бъде възпитано от малко на любов към фолклора, но майките ги водят да танцуват БЕЙЛИ ДЕНС, а не народни танци, нормално после да се интересуват от чалга и кич

Back to top button