Хасково

Предлагат най-скъпата такса за ползване на летище „Узунджово“ да е близо 1000 лв.

Наредба за управлението, стопанисването и таксите, събирани на летище „Узунджово“ предлага да приеме общинският съвет в Хасково Иван Минев от групата на ГЕРБ.

Проектът за решение е публикуван на сайта на местния парламент и в него се припомня, че на 17 март миналата година общинският съвет прие решение, с което дава съгласие летището да бъде лицензирано, като общината се снабди с лиценз за летищен оператор и удостоверение за експлоатационна годност. Даде се и съгласие да се извърши проектиране на летище и автомобилна писта на терена, както и да се извърши тяхното изграждане при осигурено финансиране.

Целта на наредбата е да регулира услугите, начина и условията на ползване на летище „Узунджово“, както и да определи кръга от хора, отговорни за тяхното менажиране.

В Наредбата се посочва, че летище „Узунджово“ се управлява и стопанисва от Община Хасково като летищен оператор. Управител е директорът на дирекция „Икономика и стопански дейности, управление на общинска собственост“ в общината. Отговорник по сигурността на летището е началникът на сектор „Контрол, обществен ред и законност“.

В летище „Узунджово“ ще се събират такси за кацане на въздухоплавателните средства, паркиране и ползване на терена на летището с цел различна от авиацията.

От такси ще бъдат освободени въздухоплавателни средства, изпълняващи полети за търсене и спасяване, хуманитарни цели, държавни полети, самолети, търпящи бедствие или подлежат на незаконна намеса, такива, които са използвани за облитане на аеронавигационните съоръжения, или върнати на летището по технически причини или лоши метеорологични условия.

Предлаганите цени за заплащане на съответната услуга са за 24 часа. Таксата за кацане на ултралеко въздухоплавателно средство ще е 5 лв., а за кацане на леко въздухоплавателно средство – 10 лв. Таксата за тяхното паркиране на стоянка е 5 лв., а в хангар – 10 лв. Най-висока е таксата за ползване на терена на летището с цел различна от авиацията – 998.66 лв.

Финансовата обосновка, формулираща таксите за ползване на летище „Узунджово“ отчита разходна част в размер на 219 447 лв. Тя включва разходи за охрана на имотите в размер на 115 200 лв. годишно, данъци, такси, разходи за кацане и паркиране.

Прогнозата в приходната част е за 350 кацания месечно на леки и 458 кацания на ултралеки въздухоплавателни средства, както и два пъти месечно ползване на терена с цел различна от авиацията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
20.01.2024 10:50 10:50

Общината не трябваше ли да върне летището на държавата поради неизпълнени договори? Нали беше задействана процедура по връщането?

Хммммм
Хммммм
20.01.2024 20:47 20:47

Че то цените на паркинга в Хасково са по-високи, за кой пак ги направихте тези цени …

qkooo
qkooo
20.01.2024 22:22 22:22

Става за 1000лв на ден, веднага полигон за ядренни бомби, проблема ще е решен за по-малко от 24 часа :)

Дикси
Дикси
21.01.2024 21:23 21:23

Скритият план е да стане огромен соларен парк!! Но се пащи в тайна..

Анонимен
Анонимен
24.01.2024 16:00 16:00

Разходна част в размер на 219 447 лв.
Приходна част в размер на 93 400лв. приблизително… Нещо не излиза сметката

Back to top button