Спорт

Ирен Саръбоюкова с второ постижение в света в скока на височина

Ирен Саръбоюкова от „Хеброс“ (Харманли) постигна втори резултат в света при девойките под 20 години по време на националния шампионат в зала „Фестивална“.

Харманлийката преодоля 1.85 метра от трети опит, а след това пробва и два пъти неуспешно на 1.88. Ирен започна на 1.64 м и без проблем преодоля и 1.70-1.74 м и 1.77 м. Атлетката прескочи 1.80 м от втори опит и с това покри норматива за световното първенство за девойки в Лима, Перу, което е в края на август, съобщава atletikabg.com.

Втора и трета в това състезания бяха съответно Натали Костова (Виктория – Варна) и Наталия Захариева (Спартак – Плевен) с 1.72 м. Костова не направи нито един фаул до височина 1.74 м, а Захариева сгреши на по-малките височини. Двете са във възраст девойки под 18 години и резултат 1.74 м би им дал право за участие в европейското първенство за тази възраст.

При юношите Адреан Димитров (Михаил Желев – Сливен) е шампион в тази дисциплина с 1.97 м.

На второ място имаше трима състезатели с резултат 1.80 м – Илия Илиев (Спартак Плевен), Кристиан Цанев и Владислав Стефанов от „Спартак“ – Плевен.

Братът на шампионката Ирен – Божидар Саръбоюков, който е Атлет номер 1 на България, пробва новата си техника на скок дължина и записа един успешен опит с резултат 7.77 м.

„Гоним високи резултати и затова трябваше да рискуваме с разбега“, обясни пред BGathletic.com треньорът на Божидар – Димитър Карамфилов. „Важното е, че той видя, че се получава. Добива по-голяма увереност в скачането с новата техника, след като миналата седмица почти се бе предал. Трябват си стартове, повече опит и ще се получи. Един от фауловете му бе близо до 8,40 м, а беше настъпил малко дъската, можеше да го измерят, но нищо“, допълни специалистът.

Миналата седмица на турнира „Академик“ Саръбоюков постигна 7,87 м, с което заслужи и приза за резултат №1 при мъжете на надпреварата. Следващият му старт ще е на силния турнир от Тура-а със „златен етикет“ в Острава, а след Балканиадата е получил покана и за участие на състезанието в Белград.

Харманлийката Габриела Петрова направи дългоочаквано завръщане в сектора за троен скок след 18 месеца отсъствие. Сребърната европейска медалистка в зала от 2015 г. и четвърта от планетарния форум същата година участва извън класирането на националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 20 години. Възпитаничката на Атанас Атанасов постигна 14,38 метра в своя втори опит.

Петрова, която в последните две години имаше много здравословни проблеми, направи още един успешен опит, в който се приземи на 14,16 м. Постижението от 14,38 м е №1 в Европа за сезона.

Нормативът за участие на световното първенство в зала в Глазгоу от 1 до 3 март е 14,62 м, като пред Петрова ще има още състезания, на което може да опита да се справи с този метраж. Балканиадата в Истанбул е на 10 февруари, а седмица по-късно в София предстои и националният шампионат за мъже и жени.

Титлата в дисциплината при девойките до 20 г. Спечели Надежда Вражева от Ботев (Пд) с 12,27 м. Среброто заслужи съотборничката й Петя Бозукова с един успешен опит от 11,69 м, а бронзът е за Михаела Иванова от „Джордан“ с 11,61 м.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button