Хасково

Лампи, свещници и фенери в Нощта на музеите в Хасково

РИМ - ХасковоБогата колекция от лампи, свещници и фенери ще покаже Регионалният исторически музей по случай Нощта на музеите на 19 май. Над 30 са експонатите от фондовете на археологическия отдел, най-старият е от 6 в.преди Христа. 

Сред съхранените керамични , бронзови и железни свещници най-интересен е свещеникът-будилник от римската епоха. Чак до средата на 20 в. свещници, лампи и фенери са осветявали и украсявали хасковски къщи, дюкяни и улици. Част от разнообразните и красиви модели, внос от Австрия и Чехия, са принадлежали на фамилии на известни хасковски търговци и предприемачи.

Атрактивната изложба ще бъде открита в 21 часа. Струнният квартет на Хасково ще поднесе музикалната част, всички желаещи ще могат да си направят снимка за спомен в ретро стил в специално уредената фотографчийница. Преди това в постоянната експозиция на етнографския отдел потомственият медникар Никола Никовски ще направи демонстрация на този изчезващ занаят. На фона на експозицията „Музейният афиш“ в зала „Родолюбие“ концерт ще изнесе танцовият ансамбъл „Южняче“ при Младежки център.

През целия ден посетители ще приемат експозициите „Хасковски будители“ в Кирковото училище, Музейният център „Тракийско изкуство в Източните Родопри“ в Александрово, постоянната експозиция в централната сграда на музея.
Европейската инициатива „Нощта на музеите“ се провежда по случай Международния ден на музеите 18 май, който се чества от 1978 г. Тази година мотото е „Музеите в един променящ се свят“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button