Външни публикации

МЦ Спектър-Пловдив с поредна стъпка в полза на детското психично здраве

На 01.10.2023 година МЦ Спектър-Пловдив и МТСП подписаха договор за изпълнение на проект „Система за информиране и превенция за деца и семейства, с фокус върху маргинализираните общности и ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието“.

Проектът не е просто поредният административен план, а част от мисия, изпълнена с дълбока човечност и стремеж към подобряването на качеството на живот на най-уязвимите сред нас – нашите деца.

Не е тайна, че дългогодишната работа на МЦ „Спектър“ е насочена към прилагането на базирани на доказателства подходи за диагностика, терапия и рехабилитация на деца с невроразвитийни разстройства.

С перспективата на сключения договор екипът поставя фокус върху ранното детско развитие. Социалната услуга „терапия и рехабилитация“, има за цел да допринесе за преодоляването на рисковете от изоставяне и да намали тенденцията на детската бедност, чрез повишаване качеството на живот на децата с разстройства в невро-психичното развитие. Това не е просто проект, а ангажимент към бъдещето – едно бъдеще, в което всяко дете има шанса да живее пълноценно, защитено от Европейската гаранция за детето.

Пред нас стоят конкретни цели: да направим и социалните и здравни услуги по-достъпни за уязвимите групи, да осигурим ранна терапевтична намеса за децата с невроразвитийни затруднения и техните семейства, както и да повишим осведомеността и здравната грамотност сред родителите. Стремим се да създадем свят, в който всяко дете получава нужната подкрепа, а всяко семейство притежава необходимите знания и умения.

В рамките на проекта сме заложили ясни стъпки: от идентифицирането на деца в риск до обучението на родители в прилагането на терапевтични методи в ежедневното си взаимодействие с децата. Още повече, ще бъдат създадени инструменти като онлайн наръчници, включително видео такива, които правят информацията достъпна и лесна за разбиране.

Нашата цел е да превърнем професионалните познания в практически инструменти, които всеки родител може да ползва.

Предоставяните от нас услуги са единствените в областите Пловдив и Хасково, тъй като ранното детско развитие е специфична област, която не е достатъчно развита в рамките на предоставяните социални услуги. Ние включваме световно признати методи и сертифицирани специалисти, за да гарантираме най-високо качество на подкрепата, която предлагаме.

„Не просто помагаме – ние променяме животи. Този проект е повече от списък с дейности – той е нашето обещание за по-добър свят за нашите деца“

д-р Николай Попов, д.м.

В случай, че сте родител на дете между 0-6 годишна възраст, намирате се в една от рисковите групи – нисък социално-икономически статус, малцинствени групи, имате своите съмнения за развитието на детето, свържете се с нас на телефон 0897 967270 и запазете час за безплатна консултация

Съобщението е финансирано по Проект BG05SFPR002-2.003-0125-C01 „Система за информиране и превенция за деца и семейства, с фокус върху маргинализираните общности и ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, приоритет 2 „Социално включване и равни възможности“, процедура BG05SFPR002-2.003 „Бъдеще за децата“.

Back to top button